najvažniji berzanski indeksi ojačali

Wall Street reagovao pozitivno na mere spasavanja za dve posrnule banke

BankeBerzaInvesticijeSvet

17.3.2023 10:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Wall Street reagovao pozitivno na mere spasavanja za dve posrnule banke Wall Street reagovao pozitivno na mere spasavanja za dve posrnule banke
Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi porasli jer su, zahvaljujući spasavanju dve banke, popustila strahovanja od krize i jer se ulagači nadaju... Wall Street reagovao pozitivno na mere spasavanja za dve posrnule banke

Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi porasli jer su, zahvaljujući spasavanju dve banke, popustila strahovanja od krize i jer se ulagači nadaju usporavanju tempa povećanja kamata američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed).

Dow Jones je ojačao 1,17 odsto, na 32.246 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,76 odsto, na 3.960 poena, a Nasdaq indeks 2,48 odsto, na 11.717 bodova, prenosi Mina.

Nakon što je danima bio pod pritiskom zbog propasti dve američke banke – Silicon Valley (SVB) i Signature – u četvrtak je S&P 500 indeks bankarskog sektora porastao više od dva odsto jer je ulagače ohrabrilo spasavanje First Republic banke.

Zbog finansijskih problema, cena akcija te banke oštro je pala prethodnih dana, ali u četvrtak je grupa velikih banaka, uključujući JP Morgan Chase i Morgan Stanley, odlučila uložiti u First Republic 30 milijardi dolara.

“Banke paze jedna na drugu. Prošlog vikenda su dve banke propale, što je narušilo poverenje u sistem, pa sada najveće banke spasavaju onu koju smatraju važnijom“, kazao je direktor u Huntington Private Bank, Džon Ogustin (John Augustine).

Zahvaljujući tome, popustila su strahovanja od bankarske krize. Tim više što je dan pre švajcarska centralna banka odobrila kreditnu liniju od 54 milijarde dolara za pomoć banci Credit Suisse.

Pozitivno na tržište utiču i špekulacije da bi zbog problema u bankarskom sistemu i popuštanja inflatornih pritisaka američka centralna banka mogla usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

Još prošle nedelje očekivalo se da će Fed na sednici u martu povećati kamate agresivnih 0,50 procentnih poena, ali sada mnogi smatraju da će kamate biti povećane 0,25 bodova, a neki da Fed uopšte neće podići kamate ovoga meseca.

Evropska centralna banka (ECB) je u četvrtak povećala ključne kamate 0,5 poena, iako se na tržištu pretpostavljalo kako bi problemi u bankama mogli navesti ECB na blaže povećanje kamata.

Uprkos odlučnosti ECB, na evropskim berzama cene akcija su u četvrtak porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,89 odsto, na 7.410 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,57 odsto, na 14.967 bodova, a pariski CAC 2,03 odsto, na 7.025 bodova.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...