Novi zakon o vetroelektranama u Poljskoj

Varšava korak bliže deblokadi sredstava iz fondova EU

EUNovac

9.2.2023 11:47 Autor: Vladimir Jokanović 1

Varšava korak bliže deblokadi sredstava iz fondova EU Varšava korak bliže deblokadi sredstava iz fondova EU
Poljski zakonodavci glasali su za ublažavanje ograničenja razvoja vetroelektrana na kopnu, pomažući vladi da dostigne jednu od ključnih prekretnica potrebnih za pristupanje fondovima Evropske... Varšava korak bliže deblokadi sredstava iz fondova EU

Poljski zakonodavci glasali su za ublažavanje ograničenja razvoja vetroelektrana na kopnu, pomažući vladi da dostigne jednu od ključnih prekretnica potrebnih za pristupanje fondovima Evropske unije za oporavak u iznosu od 35,4 milijarde evra.

Predlog zakona prepustiće lokalnim zajednicama da odluče o tome gde će graditi turbine i verovatno oživeti industriju koja je bila pogođena odlukom vladajuće koalicije iz 2017. godine da ograniči nova ulaganjima, kako bi se pomoglo posrnulim rudnicima uglja, prenosi Bloomberg.

Vlada poljskog premijera Mateuša Moravjeckog sedam meseci pokušava da pridobije većinu u parlamentu koja će podržati zakon. Nakon što su poslanici sada izglasali zakon, predlog će ići u Senat pre nego što ga bude potpisao predsednik.


Zakon o vetroelektranama na kopnu jedna je od prekretnica koje je Poljska pristala da ispuni kako bi dobila finansiranje iz EU fondova za oporavak od pandemije. Zemlja se trenutno oslanja na ugalj za više od 70 odsto proizvodnje električne energije, treba da obavi još izmena u svom pravosuđu kao uslov za dobijanje pomoći.

Konačna verzija zakonjena ublažena je i nepovoljnija je za industriju vetroparkova zbog povećanja udaljenosti između turbina i najbližih kuća (zbog vibracija koje stvara rad turbina). Prema podacima Poljske asocijacije za energiju vetra, to će umanjiti prvobitni potencijal za proizvodnju 22 gigavata struje za 60 do 70 procenata.

U Poljskoj će na jesen biti održani parlamentarni izbori.

  • GOCA BG

    12.2.2023 #1 Author

    Pitanje je da li ce usvojiti parlament…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...