Banke podnele 417 zahteva za svoje klijente, iznos dovoljan za 5.500 zahteva

Za subvencionisanje stambenih kredita u Hrvatskoj predviđeno više od devet miliona evra

NekretnineNovacRegion

21.3.2023 10:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Za subvencionisanje stambenih kredita u Hrvatskoj predviđeno više od devet miliona evra Za subvencionisanje stambenih kredita u Hrvatskoj predviđeno više od devet miliona evra
Prvog dana prijema zahteva u okviru osmog tendera Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) iz Programa subvencionisanja stambenih kredita, u ponedeljak 20.... Za subvencionisanje stambenih kredita u Hrvatskoj predviđeno više od devet miliona evra

Prvog dana prijema zahteva u okviru osmog tendera Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) iz Programa subvencionisanja stambenih kredita, u ponedeljak 20. marta do 14 časova, banke su podnele 417 zahteva za svoje klijente, a sumnja da li je poslednji tender zaista i dodeljen nije rešeno.

Za ovu meru je u aktuelnom tenderu do utroška sredstava predviđeno 9,3 miliona evra, pa bi trebalo da bude dovoljno za oko 5.500 zahteva, prenosi Poslovni dnevnik.

Kako je najavio potpredsednik Vlade Hrvatske i ministar prostornog uređenja, građevinarstva i državne imovine Branko Bačić, predstoji izrada nove stambene strategije, čije se usvajanje očekuje do početka 2024. godine, „kako bi se resorno ministarstvo i Vlada Hrvatske odredili po novim modelima – subvencionisanja stambenih kredita, podsticanja stanogradnje ili nekog drugog oblika ili modela koji se može osmisliti“.

Koliko povećanje cena zavisi od ovog modela subvencionisanja videće se, kako kaže Bačić, kada bude napravljena nova strategija stanovanja. On je odbacio povezanost rasta cena nekretnina sa programom sufinansiranja stambenih kredita kao meru pomoći mladima.

Tako bi najkasnije u ovo vreme sledeće godine trebalo da bude poznat status Zakona o subvencionisanju stambenih kredita, koji je u poslednjoj godini primene.

Za ovogodišnji konkurs APN je potpisao ugovor o odobravanju subvencionisanih stambenih kredita sa 12 banaka, a njihove efektivne kamatne stope se kreću od 3,12 do 3,75 odsto.

Prema rečima direktora APN Dragana Hristova, kroz ovaj program je u proteklom periodu odobreno oko 27.500 zahteva, što je, kako je ocenio, dobra demografska mera.

On je istakao da je u periodu od 2018. godine do danas u Hrvatskoj rođeno više od 7.500 dece, a oko 40 odsto roditelja mlađe je od 30 godina, što je još jedan dobar demografski pokazatelj.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...