prošle sedmice najtrgovanija akcija kompanije messer tehnogas

Zaustavljen četvoronedeljni silazni trend na Beogradskoj berzi

BerzaInvesticijeNovacSrbija

14.11.2022 12:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Zaustavljen četvoronedeljni silazni trend na Beogradskoj berzi Zaustavljen četvoronedeljni silazni trend na Beogradskoj berzi
Na domaćem tržištu akcija protekle nedelje zaustavljen je četvoronedeljni silazni trend, uz pojačan promet nekoliko akcija, saopštila je brokerska kuća Momentum Securities. Indeks Belex15... Zaustavljen četvoronedeljni silazni trend na Beogradskoj berzi

Na domaćem tržištu akcija protekle nedelje zaustavljen je četvoronedeljni silazni trend, uz pojačan promet nekoliko akcija, saopštila je brokerska kuća Momentum Securities.

Indeks Belex15 ostao je, kako je navedeno, skoro nepromenjen na nivou od 780 poena, dok je ukupan promet na tržištu iznosio 95,8 miliona dinara (0,82 miliona evra).

Najprometnija akcija bila je akcija Messer Tehnogasa, koja je oslabila 4,2 odsto i koštala 12.069 dinara, dok je ukupan promet iznosio 43,5 miliona dinara. Akcije Tehnogasa u tekućoj godini oslabile su 23,1 odsto.

Akcije Naftne industrije Srbije (NIS) registrovale su promet od 26,5 miliona dinara uz rast cene od 2,2 odsto na 650 dinara. Nakon što je ova kompanija objavila odlične kvartalne rezultate poslovanja, njenom akcijom se trguje uz očekivani dividendni prinos od oko 20 odsto, što je posle dužeg vremena pobudilo pažnju investitora.

NIS je nedeljni maksimum dostigao na nivou od 670 dinara, a rast bi verovatno bio veći da se među prodavcima nisu našli njegovi najveći manjinski akcionari, domaći penzioni fondovi, iz razloga regulatorne prirode.

Akcije Dunav osiguranja prekinule su višenedeljni silazni trend, cena je porasla 4,6 odsto, na 1.076 dinara uz promet od 9,4 miliona dinara i povećani pritisak na strani tražnje.

Gornjomilanovački Metalac bio apsolutni gubitnik jer je cena akcije pala 14,1 odsto na 1.245 dinara. Akcije Metalca koje su se u protekli četvrtak spuštale i na nivo od 1.220 dinara poslednji put na ovoj ceni bile su početkom 2016. godine.

„Kompanija nije izvestila o eventualnim bitnim događajima koji bi mogli biti uzrok ove velike korekcije u ceni akcija“, navedeno je u saopštenju.

Krajem avgusta Metalac je, kako je navedeno, objavio prilično dobre polugodišnje poslovne rezultate uprkos troškovnim pritiscima usled rasta cene materijala. Konsolidovani poslovni dobitak pao je 3,2 odsto na 305,2 miliona dinara, dok je neto dobitak oslabio 5,6 odsto, na 309,3 miliona dinara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.