Promene propisa ne dozvoljavaju naknadne izmene

Nadoknada štete za račun firme koji nema PIB pada na radnika

IzdvajamoPorezi

20.8.2023 11:49 Autor: Ljiljana Begović 21

Nadoknada štete za račun firme koji nema PIB pada na radnika Nadoknada štete za račun firme koji nema PIB pada na radnika
Poreski identifikacioni broj (PIB) je osnov postojanja svakog privrednog subjekta i obavezan je deo fiskalnog računa. Međutim, dešava se da se za dobra ili... Nadoknada štete za račun firme koji nema PIB pada na radnika

Poreski identifikacioni broj (PIB) je osnov postojanja svakog privrednog subjekta i obavezan je deo fiskalnog računa.

Međutim, dešava se da se za dobra ili usluge kupljene za firmu, greškom, dobije fiskalni račun bez PIB-a, što dalje prouzrokuje problem za računovođe, ali i samog radnika koji je kupovao u ime preduzeća.

Ukoliko kupac odmah ne reaguje na primljeni račun bez PIB-a, i previd se konstatuje tek kada dođe do računovodstva, ispravka nije moguća. Prema najnovijim pravilima ako je zaposleni taj koji je doneo račun bez PIB-a moraće da štetu nadoknadi sam.

“Problem naročito nastaje kada se roba ili usluga plate poslovnom karticom, pa nastaje poslovna promena na izvodu. Do sada smo to rešavali tako što smo donosioca računa vraćali u maloprodaju u kojoj je kupljeno to što je kupljeno, prodavac je poništavao prethodni fiskalni račun i izdavao novi. I tada smo u knjigovodstvu imali validan fiskalni račun na osnovu kojeg smo mogli da odbijemo PDV”, objašnjava poreska savetnica Zvezdana Pisarević.

Ona dodaje da, međutim, nije stvar samo u odbitku PDV, već da firme koje nisu u sistemu PDV-a takođe moraju da imaju fiskalni račun sa PIB-om da bi fiskalni račun bio adekvatan dokument za knjiženje.

“U takvim situacijama smo tražili da se fiskalni račun poništi i izda novi račun. Međutim, počev od 3. jula ovakvo postupanje više nije moguće. Naime, novim izmenama, poništavanje fiskalnog računa u ovim situacijama izuzetno je limitirano”, navodi Pisarević.

Foto: Freepik.com

Novim propisima je predviđeno da prilikom prodaje na malo, izdat fiskalni račun u kojem je trebalo navesti i ID kupca, obveznik fiskalizacije može neposredno nakon izvršenog prometa da poništi i da izda novi račun.

Ako se takav račun ne poništi neposredno nakon izvršenog prometa, po osnovu njegovog naknadnog poništavanja nije dozvoljeno generisanje novog računa u kome će biti naveden ID kupca, odnosno ukoliko se izda takav račun, isti se smatra neispravnim.

To znači da ako je fiskalni račun izdat bez PIB-a, bilo da je radnik zaboravio da naglasi da mu treba „gotovinski račun“, bilo da je trgovac zaboravio da unese PIB ili je permutovao cifre samog PIB-a, refundacija takvog fiskalnog računa je moguća ukoliko se neispravni račun odmah ispravi i izda drugi, ispravan račun.

“Ako se neispravan račun primeti tek kada stigne do računovodstva, onda ispravke nema. Što znači da, ako je fiskalni račun plaćen poslovnom karticom, da bismo zatvorili iznos na dugovnoj strani, takav račun moramo proknjižiti na konto nedokumentovanih troškova. Ukoliko je u pitanju fiskalni račun koji je plaćen gotovinom, tada ne možemo knjižiti nedokumentovani trošak, jer nemamo verodostojan dokument za knjiženje i taj ko je doneo neispravan račun mora štetu da plati iz svog džepa, odnosno neće mu biti isplaćen novac koji je potrošen, a za koji ne postoji adekvatan dokument za knjigovodstvo. Stoga vodite računa o tome da PIB nije dodatni ukras na fiskalnom računu, već da ima posebnu svrhu i ulogu”, zaključuje poreska savetnica Zvezdana Pisarević.

 • mile

  20.8.2023 #1 Author

  Na kraju sve spadne na radnika

  Odgovori

 • HANA

  20.8.2023 #3 Author

  Opet radnik na svojoj grbači nosi teret fiskalizacije

  Odgovori

  • SUZI

   20.8.2023 #4 Author

   Pa ko ce drugi. Uvek se na slabijem kola lomila.

   Odgovori

 • MAXMAD

  20.8.2023 #5 Author

  Čemu koplikovanje?

  Odgovori

  • Stefan

   22.8.2023 #6 Author

   Zašto kad je ljepše da bude komplikovanije.

   Odgovori

 • SHALIMAR

  20.8.2023 #7 Author

  Pa da,radnik izdaje racune,pa ako dodje do greske poslodavac ce sa punim pravom da okrivi zaposlenog…

  Odgovori

 • ZVONČICA

  20.8.2023 #8 Author

  Ja mislim da je to do poslodavca

  Odgovori

 • HRKALOVICKA

  20.8.2023 #9 Author

  Zašto me ovo ne iznenadjuje i samo me zanima dokle ovako

  Odgovori

 • MAJA

  20.8.2023 #10 Author

  Više nego strasno

  Odgovori

 • SUZI

  20.8.2023 #11 Author

  Pa da, svali sve na jadne radnike koji i rade za mizeriju

  Odgovori

 • PIKSI

  20.8.2023 #12 Author

  Dokle vise sve po radnicima?

  Odgovori

 • CIGI

  20.8.2023 #13 Author

  kako to moze bez piba da se izda za firmu…

  Odgovori

 • DOBRILA

  21.8.2023 #14 Author

  Pa da, na koga ce…

  Odgovori

 • SUNCE

  21.8.2023 #15 Author

  Važno je država uvek sebe szqastiti a za radnike koga inače briga. Ovo je inače robovlasnicki sistem.

  Odgovori

 • SENSEI

  21.8.2023 #16 Author

  Bitno je da i ovi podaci budu istaknuti i na fiskalnim računima

  Odgovori

 • SABRINA

  21.8.2023 #17 Author

  Stvarno mi nije jasno kako neko uopšte može da izda račun bez PIB-a?!

  Odgovori

  • Admiral

   21.8.2023 #18 Author

   Kako ne moze? Pa ako kupac ne naglasi da mu je potreban racun za firmu i da kaze pib firme, odkud ce prodavac znati da mu treba racun za firmu? Naravno otkucace klasican racun bez piba. Kuoac je taj koji treba da naglasi da mu je potreban racun za firmu

   Odgovori

 • Vale

  21.8.2023 #19 Author

  To se retko kad desava. Uvek se izdaju pravilni fiskalni racuni

  Odgovori

 • STEPA

  22.8.2023 #20 Author

  Svašta što da bude jednostavno kad može komplikovano

  Odgovori

 • Srki

  20.9.2023 #21 Author

  A koji propis definiše da mora PIB? (osim onog za PDV). U mnogim slučajevima čak i ne mora račun da bi se knjižili troškovi, recimo APR ne izdaje račune i fakture, avio saobraćaj ne moraju po zakonu da izdaju fiskalne, kao ni gradski prevoz pa opet uz izjavu može da se knjiži.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.