Obveznicima rok za plaćanje treće rate ističe danas

Kazne za neplaćanje poreza na imovinu do 50.000 dinara

PoreziSrbija

14.8.2023 08:01 Autor: Ljiljana Begović 14

Kazne za neplaćanje poreza na imovinu do 50.000 dinara Kazne za neplaćanje poreza na imovinu do 50.000 dinara
Poreski obveznici, odnosno fizička lica, preduzetnici, kao i pravna lica u obavezi su da zaključno sa današnjim datumom, 14. avgustom, plate treću ratu godišnjeg... Kazne za neplaćanje poreza na imovinu do 50.000 dinara

Poreski obveznici, odnosno fizička lica, preduzetnici, kao i pravna lica u obavezi su da zaključno sa današnjim datumom, 14. avgustom, plate treću ratu godišnjeg poreza na imovinu. Već narednog dana, 15. avgusta, ukoliko se porez ne plati počinje obračun zatezne kamate od skoro 0,2 odsto na dnevnom nivou.

Osim kamate, vlasnicima nekretnina preti i naplata kazne za izbegavanje plaćanja poreza koja iznosi do 50 odsto utvrđenog poreza, građani bi mogli biti kažnjeni novčano sa 50.000 dinara za svaki kvartal za koji nije plaćena rata poreza.

Prema zakonu obveznik poreza na imovinu je pravno i fizičko lice, koje je na nepokretnosti na teritoriji Republike Srbije imalac prava, korisnik ili držalac imovine koja je po zakonu o porezima veće vrednosti od 400.000 dinara i nije oslobođena plaćanja poreza, kao što su po posebnim članovima oslobođene crkve, diplomatska predstavništa, fondacije.

Pravna, fizička lica kao i preduzetnici u obavezi su da plaćaju porez na imovinu za sve nekretnine, čak i one u kojima je neuslovno živeti. Sve dok nekretnina postoji porez se plaća. Takođe, porez na imovinu neophodno je prijaviti i plaćati i za sve nelegalizovane objekte.

Ukoliko nekretnina ima više vlasnika, a udeli nisu određeni, za svrhu oporezivanja porezom na imovinu smatraće se da su jednaki.

Kako se određuje poreska osnovica?

Kolika će biti osnovica poreza na imovinu utvrđuje organ jedinice lokalne samouprave koji je nadležan za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda jedinice lokalne samouprave.

Kuća
Foto: Unsplash.com

Takođe, vrednost nekretnine može biti umanjena za amortizaciju po stopi do jedan odsto godišnje, a najviše do 40 procenata, počev od isteka svake kalendarske godine u odnosu na godinu u kojoj je izvršena izgradnja. Amortizacija se vrši na osnovu odluke skupštine jedinice lokalne samouprave o visini stope amortizacije koja važi na dan 15. decembra godine koja prethodi godini za koju se utvrđuje porez na imovinu.

Ukoliko skupština jedinice lokalne samouprave ne utvrdi visinu stope amortizacije ili je utvrdi, a ne objavi u skladu sa zakonom, kod utvrđivanja poreza na imovinu vrednost nepokretnosti se ne umanjuje za amortizaciju.

Plaćanje rate bez provizije

Treću rata poreza na imovinu fizičkih lica za 2023. godinu, samo Dina karticom moguće je bez provizije platiti na šalterima Uprave za trezor Ministarstva finansija, saopštila je Narodna banka Srbije.

Tom karticom bez provizije mogu da se plate i porez na dohodak građana, promet motornih vozila, dohodak građana na prihod od poljoprivrede i šumarstva i doprinose za obavezno socijalno osiguranje poljoprivrednika.

Na isti način, uz niske provizije, izmiriti i sve druge obaveze po osnovu javnih prihoda i obaveze prema korisnicima javnih sredstava, odnosno onima koji imaju podračune u Upravi za trezor i onima koji imaju račune u poslovnim bankama, piše u saopštenju.

Kamata za kašnjenje u plaćanju poreza

Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji definiše da je kamata za neblagovremeno plaćene javne prihode jednaka referentnoj kamatnoj stopi Narodne banke Srbije (NBS) plus 10 odsto. Ova kamata je veća za 10 procenata u odnosu na zateznu kamatu definisanu u Zakonu o zateznoj kamati, a koju NBS redovno ažurira na svom portalu.

Važno je istaći da je reč o ukupnoj godišnjoj kamatnoj stopi, dok obračunski period kamate može biti i kraći i odnositi se na jedan dan ili mesec u godini. Mesečna kamatna stopa iznosi 1/12 godišnje kamatne stope.

Porez na imovinu plaća se kvartalno, i to u roku od 45 dana od početka tromesečja, tako da rate padaju uglavnom 15. u mesecu: februaru, maju, avgustu i novembru.

  • Nikola

    14.8.2023 #1 Author

    Porez plati da ti se dobrim vrati

    Odgovori

  • Maky

    14.8.2023 #3 Author

    Lepa cifra…

    Odgovori

  • Dara

    14.8.2023 #5 Author

    haha uvek bilo 15.og u mesecu,tad su i plate,samo daj da nekog zeznemo

    Odgovori

  • SHALIMAR

    14.8.2023 #6 Author

    Velike su kazne,treba placati sve na vreme…

    Odgovori

  • ELLA

    14.8.2023 #7 Author

    Porez treba platiti Po Zakonu. Takodje treba da Bude svima Po zakonu

    Odgovori

  • Billy The Kid

    15.8.2023 #8 Author

    Platiti porez da bi ga utucali na kafane i sopstveno bogaćenje. Dok se u Srbiji ne donese zakon kao u SAD, da i političari idu iza šetaka zbog neadekvatnog trošenja državnih para nema plaćanja poreza.

    Odgovori

  • Duci

    15.8.2023 #9 Author

    Kada će država da plaća kaznu zbog ne izdavanja rešenja za porez. Treba im, U eri kompjutera 8 meseci. SRAMOTE

    Odgovori

  • Dux011

    16.8.2023 #10 Author

    A resenje za porez stize tek u aprilu, oni „azurni“ a mi u dan da placamo…

    Odgovori

  • SABRINA

    17.8.2023 #11 Author

    U cilju uštede, stvarno je bolje platiti u Trezoru.

    Odgovori

  • Jj992

    17.8.2023 #12 Author

    Bezobrazuk, kao da tolika zatezna kamata nije dovoljna… Jos i kad bi resenja poslali na vreme.. A ne da pricaju o rokovima koje i sami ne postuju.

    Odgovori

  • Boban

    18.8.2023 #13 Author

    Platiti porez treba i ko kasni obracunati kamatu kao kaznu.

    Pretiti visokim kaznama za neplacanje poreza ili kasnjenja moze se opisati kao mobing naroda od onih koji te zakone usvajaju.

    Zivimo u zemlji straha jer zbog slucajnog nemamernog kasnjenja ili greske vlast vam moze unistiti zivot.

    Recimo u Hrvatskoj se ne placa porez na imovinu i narod to posebno ceni.

    Odgovori

  • Emilija

    22.8.2023 #14 Author

    Bitno da mi placamo sve

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...