Istraživanje portala Biznis.rs: minimalac u Srbiji i regionu (1)

Poslodavcima sve teže da izmiruju poreske obaveze, svako povećanje zarada može da ugasi 15 odsto malih preduzeća

AnalizaIzdvajamoOsiguranjePoreziPoslovanje

3.2.2024 08:01 Autor: Ljiljana Begović 48

Poslodavcima sve teže da izmiruju poreske obaveze, svako povećanje zarada može da ugasi 15 odsto malih preduzeća Poslodavcima sve teže da izmiruju poreske obaveze, svako povećanje zarada može da ugasi 15 odsto malih preduzeća
Nedavno sprovedeno istraživanje „Siva ekonomija i bezgotovinsko plaćanje u Srbiji” dalo je rezultate ankete u kojoj su poslodavci potvrdili da uplate pripadajućih poreza i... Poslodavcima sve teže da izmiruju poreske obaveze, svako povećanje zarada može da ugasi 15 odsto malih preduzeća

Nedavno sprovedeno istraživanje „Siva ekonomija i bezgotovinsko plaćanje u Srbiji” dalo je rezultate ankete u kojoj su poslodavci potvrdili da uplate pripadajućih poreza i doprinosa na zarade zaposlenih u preduzeću uspevaju da izmire u 84,8 odsto slučajeva, za razliku od 2022. kada je to uspevao 91 procenat.

Poslodavci su tokom 2023. plaćali ukupne doprinose od 21.785 dinara za isplatu minimalne neto zarade, dok će u 2024. godini plaćati 25.765 dinara. Što su plate veće, to je veći i iznos koji poslodavci plaćaju državi na ime poreza i doprinosa na zarade zaposlenih.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kaže u razgovoru za Biznis.rs da je sve teže plaćati obaveze na vreme.

“Minimalna cena rada povećana je mimo predviđanja za ovu godinu. Minimalac je porastao 14,3 odsto, a realno je trebalo da prati rast BDP-a i inflacije. Sada je prosečna inflacija oko 4,9 odsto, dok se predviđa da će rast bruto domaćeg proizvoda biti između dva i tri procenta. To znači da povećanje minimalne cene rada nikako nije moglo da bude 14,3 odsto. Mnogo je više nego što je bilo predviđanje privrednih kretanja”, ocenjuje Atanacković.

On dodaje da se sada, sa povećanjem minimalne cene rada, povećavaju i sve ostale plate.

“Svako ko je prošle godine imao platu od oko 50.000 dinara dolazi u zonu minimalne zarade, što znači da će doći i do povećanja tih zarada”, konstatuje naš sagovornik.

Da li će se minimalac u 2024. povećati dva puta?

Na pitanje da li očekuje da će se minimalna zarada povećati dva puta u toku ove godine, kao što su to sindikati tražili i prošle, Atanacković navodi da je takav zahtev u 2023. imao smisla zbog previsoke inflacije.

Povećanje minimalca dva puta godišnje imalo je rezona kada je inflacija divljala oko 20 odsto na početku prošle godine. Međutim, ako se država svojom fiskalnom politikom zalaže da se suzbija inflacija, onda nikako nije u redu da se povećava masa novca. Ako se povećavaju zarade mimo rasta produktivnosti, to će imati loše posledice”, objašnjava počasni predsednik Unije poslodavaca.

Dinari
Foto: Shutterstock

On ističe da poslodavci svake godine slede i prihvataju odluku vlade o rastu minimalne cene rada, ali da zauzvrat traže neke povlastice.

“Mi jednostavno sledimo to što prihvati država, jer je ona najveći poslodavac koji kroz budžet daje zarade, a prihvatimo tek ukoliko dobijemo neku olakšicu. Važno je istaći da mi kao poslodavci, kada pravimo rezervu u odnosu na povećanje zarada, ne razmišljamo o onima koji ne mogu da podnesu ni ovo koliko je do sada bila minimalna zarada. Postoji oko 15 odsto privrednih subjekata koji nemaju mogućnost da povećaju ni cene ni promet i za njih svako opterećenje novim izdacima može značiti zatvaranje poslovanja. To je problem o kome treba razmišljati”, naglašava Nebojša Atanacković.

Predsednica Asocijacije samostalnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić, komentarišući problem poslodavaca da izdvajaju više sredstava da bi zaposlenima isplaćivali uvećane zarade, kaže da to samo govori o efikasnosti države.

“U zakonu stoji da se zarada ne može isplatiti pre nego što se uplate porez i doprinosi. Ako pođemo od zakona, ja se ne slažem da veliki broj privrednika ne može da ispunjava obaveze, to su verovatno samo pojedinačni slučajevi”, navodi Savić.

Kada je reč o mogućnosti da se u toku godine minimalna zarada poveća dva puta, naša sagovornica samtra da se to sigurno neće desiti.

“Mislim da se dva puta povećanje minimalca neće dogoditi bez obzira na to kolika će biti inflacija ili kolika je bila. Obično u Ministarstvu finansija izračunaju koliko bi trebalo da iznosi povećanje minimalne cene rada za sledeću godinu, onda predsednik Srbije to objavi, i to se usvoji. Uglavnom to bude sve od socijalnog dijaloga koji imamo u vezi sa minimalnom cenom rada svake godine”, kaže Savić.

Prosečni minimalac iznosiće tokom 2024. godine 47.154 dinara mesečno, u zavisnosti od broja radnih sati.

Međutim, za sada još nije poznato da li će taj iznos važiti za celu godinu, jer je pre izvesnog vremena predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da će se razmišljati na temu dvokratnog uvećanja minimalne zarade u toku ove godine. On je najavio da će o tome razmeniti mišljenje sa sindikatima, poslodavcima i stručnim ljudima, što je od posebne važnosti za sindikate koji su se u toku prošle godine žustro borili za to da se minimalna zarada ubuduće koriguje dva puta godišnje, zbog stanja na tržištu, rasta inflacije i generalno velikih troškova života.

Predsednica Asocijacije samostalnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić kaže da bi volela da se to ispuni i da njen stav da od toga nema ništa ne bude tačan.

“Nadam se da nisam u pravu i da će doći do povećanja minimalne zarade jer sa ovim iznosom od 47.000 dinara ne mogu da se pokriju ni osnovni troškovi. Povećanje cene struje i rast troškova života uopšte je takav da ljudi jedva preživljavaju. Bez 100.000 dinara početne plate zaposlenih mislim da ne može da se živi”, ističe Savić.

Podsetimo, poslodavac je u obavezi da zaposlenom na zaradu plaća doprinose za socijalno osiguranje, koji čine doprinos za zdravstveno osiguranje, za penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i dopinos za osiguranje za slučaj nezaposlenosti.

Osnovicu poreza na zarade čini isplaćena, odnosno ostvarena zarada, umanjena za iznos od 25.000 dinara mesečno za lice koje radi sa punim radnim vremenom. Zakon o radu ističe da se pod zaradom smatra iznos koji sadrži porez i doprinose, i to porez i doprinose koji se plaćaju iz zarade. U zakonskom smislu to je bruto 1 zarada.

Ona podrazumeva neto zaradu koju poslodavac isplaćuje zaposlenom, uvećanu za porez i pripadajuće doprinose koji se isplaćuju na teret zaposlenog (pored navedenog i poslodavac plaća porez i doprinose na zaradu, to jest na svoj teret). Bruto 1 zarada umanjena za 25.000 dinara mesečno jeste poreska osnovica.

Sutra: Hrvati imaju najvišu minimalnu zaradu u regionu, BiH najnižu

 • Palestinac

  3.2.2024 #1 Author

  Kao prvo, neka ON pokuša da živi sa 50000 dinara mesečno. Kao drugo, namerno zamenjuje teze zato što poslodavci nemaju petlju da se zamere državi i traže manje namete (koji realno jesu veliki kada se pogleda šta sve moraju da plate). Nije poslodavcima problem minimalna cena rada (kome jeste, neka zatvori firmu pa neka radi za platu. Svi poslodavci pričaju o tome ali ne vidim da se baš odlučuju za takav korak), već porezi i ostali nameti. Pa neka se malo pozabave državom ali ne preko cene rada nego zahtevom za smanjenje procenta poreza i doprinosa i ostalih nameta.

  Odgovori

  • Srbin

   4.2.2024 #2 Author

   Palestinac, idi brani svoje na rodnoj grudi, nemoj nama da solis pamet

   Odgovori

   • Palestinac

    5.2.2024 #3 Author

    Ja na svojoj rodnoj grudi upravo jesam. A baš bih voleo da znam u kojoj si Ti orbiti.

    Odgovori

    • Sale

     5.2.2024 #4 Author

     Otvori bilo sta privatno svoje u zemlji Srbiji pa komentarisi onda za tvoju informaciju na tu platu od 50000 država uzima40000 tako da saberi ta dva koliko samo ti Kostas poslodavca a ovako si prilično Smesan bolje sshhh

     Odgovori

 • PAVLE-2005

  3.2.2024 #5 Author

  Znači da nešto ne valja i treba menjati

  Odgovori

 • CALE

  3.2.2024 #8 Author

  zato i duguju ogromne cifre kada je porez u pitanju

  Odgovori

 • ŽIZI

  3.2.2024 #9 Author

  Velika je represija na male firme

  Odgovori

 • BLIZANAC

  3.2.2024 #10 Author

  Nije lako ni radnicima u malim firmama kao ni vlasnicima

  Odgovori

  • MARA

   3.2.2024 #11 Author

   Teze je radnicima..zasticeniji u velikim sistemima

   Odgovori

   • Vladimir

    4.2.2024 #12 Author

    Meni je tzv. plata ostala ista.
    Moj robovlasnik to ovako vidi.
    Za vreme bolovanja ,praznika,god.odmora,praznika ili taj dan ako neradi nema plate(on zato kaže dnevnica,neradim za platu).To što je povećan minimalac njemu nije bitno.Na kraju on dodaje razliku u kešu.
    Nije tačno da im je teško zato što ima džipa od 30000 e,brod od 11000e,gliser od 9000e,vikendicu,kuću na sprat….

    Odgovori

    • Bbb

     5.2.2024 #13 Author

     Pa niko ti ne brani da i sam otvoris firmu pa kupi sebi dzipa, jahtu, vikendicu…. Lakse je sedeti , kukati i kriviti druge za licni neuspeh nego uzeti zivot u svoje ruke.

     Odgovori

    • Sale

     5.2.2024 #14 Author

     Daj otkaz otvori sam ako ti je robovlasnik

     Odgovori

 • tamara71

  3.2.2024 #15 Author

  Upravo ovo ne mozes objasniti prosecnom coveku. Plate ne mogu na silu da se povecaju nekom magijom, protiv zakona ponude i potraznje se ne moze

  Odgovori

  • Marko

   3.2.2024 #16 Author

   Ne volim ali dobio sam želju da odgovorim..😁
   Šta da objasni prosečnom čoveku? Eto ja sam prosečan..prosvetli me? Kakav zakon ponude i potražnje? Da radnici rade i preživljavaju a poslodavci da imaju avione jahte zgrade automobile od 200k..i onda je problem 50e povećanje…
   Ali problem su radnici-hoće posao da rade.. a hoće i da budu plaćeni..to je taj zakon ponude i potražnje??

   Odgovori

   • Sale

    5.2.2024 #17 Author

    Otvori sam kad si ovako pametan sta pljujes zavidis i kukas prodaj stan kucu kola njivu sta imam rizikuj ulozi i budi ti privatnik niko ti ne brani pa ces videti posle drugu stranu medalje

    Odgovori

  • Bilja

   5.2.2024 #18 Author

   Kakvoj to objasnje treba za ljude koji rade kod Robovlasnika I nemaju za normalan zivot.Svega SE odricu I opet nemogu da zive normalno.Po kom to zakonu za sve ostali ima povecanje po nekoliko puta godisnje a za njih nema.Sramota.Kako moze Robovlasnik da trazi od radnika bilo sta kad ne ispunjava zakonske obaveze prema radniku u smislu rada za vreme praznika -drzavnog,jer se ne placa kao sto pise u ugovoru,jer to je samo na papiru.Ili jedan deo plate ide na rruke-siva ekonomija.I gde je tu zakon.Inspekcije ima ,ali ne rade nista,a zato plate im se povecavaju nekoliko puta godisnje.

   Odgovori

   • Sale

    5.2.2024 #19 Author

    Kme kme kme daj otkaz nadji drugi posao treci gde nema robovlasnika i otvori svoje

    Odgovori

 • MARA

  3.2.2024 #20 Author

  Radna snaga nije rob i ne sme se svoditi na to

  Odgovori

 • Zvezdana

  3.2.2024 #22 Author

  MOJ POSLODAVAC SE SNASAO
  UPLATI SVE PO ZAKONU
  ONDA MI RADNICI VRACAMO NOVAC NA RUKE
  INACE SLEDI OTKAZ
  MINIMALAC SE SPUSTIO SA PROSECNIH 47000
  NA 44000 JA SA SVE PREVOZOM
  TO JE JAVNA TAJNA

  Odgovori

  • Dijana

   5.2.2024 #23 Author

   Pa zato što ćutite zato to može i da radi

   Odgovori

 • Miroslav

  3.2.2024 #24 Author

  Nije problem u povecanju nameta drzave nama preduzetnicima…ali problem nastaje sto ja kao preduzetnik ne mogu da podignem cene mojih usluga da bih mogao da ispratim taj trend rasta svih cena zivotnih namirnica.Nemaju ljudi para

  Odgovori

  • Aleksandar

   6.2.2024 #25 Author

   Upravo tako, kako da povecam cenu usluge-robe, ako nema ko da plati, a ne olatim li poreze i doprinose na minimalnu zaradu odmah kazna minimum 500k dinara za preduzece, i direktora-ovlasceno lice minimum 50k

   Odgovori

  • Pera

   8.2.2024 #26 Author

   Upravo je ovo tačno a tačno je zato što je činjenica.

   Izuzetno me nerviraju komentari u kojima se neko vodi rečju robovlasnik.
   Niko nije osuđen da radi kod tog istog robovlasnika… dakle ako ti ne odgovara posao, promeni ga.
   Ako smatraš da možeš bolje… srećno kreni samostalno u preduzetničke vode.

   Problem je kad država diktira visinu nameta a ne tržišna ekonomija, stanje privrede itd… a to radi naravno da bi velike mase ljudi koji su zasposleni a nisu poslodavci umirila…

   Sve je to OK dok ne pukne a kad pukne veoma boli.

   Odgovori

 • MIKIMILE

  3.2.2024 #27 Author

  Treba ceniti radnike vise.

  Odgovori

 • Miša

  4.2.2024 #28 Author

  Dobro pamtim kako su nekad hrvatski poslodavci (slično kao sada naši) kukali pred kamerama i kršili prste govoreći da nemaju da daju 50-100 € više svojim radnicima… A sad kad su im radnici masovno otišli u Nemačku, Irsku i drugde, odjednom su našli da plate i 200-300 € više, ali sada to moraju često da plaćaju radnicima nedovoljno obučenim za posao a ponekad i nekima koji još ni ne znaju jezik.
  I nije mi jasan predstavnik naših poslodavaca koji se buni jer je minimalac realno porastao, a oni jadni poslodavci očekivali da samo prati inflaciju. Ako to znači da poslovni planovi naših preduzetnika ne podrazumevaju da im zaposlenima raste standard, onda i treba da zatvore preduzeća. Odmah što se mene tiče. Mada vidim da mnogi svoje biznis planove zasnivaju na minimalcima i migrantima. A i da vidimo strukturu tih preduzeća koji „prete“ zatvaranjem, koliko je tu firmu „mašna i tašna“ koje nikad ništa nisu ni proizvele nego samo preprodaju robu, većinom iz uvoza.

  Odgovori

 • SUNCE

  4.2.2024 #29 Author

  Ziveti danas sa 50000 je nemoguce .To znaju i politicari kojima se dzepovi prelivaju od para koje im dolaze na ovaj ili onaj nacin.

  Odgovori

  • Sale

   5.2.2024 #30 Author

   Na vasih 50000 poslodavac daje drzavi 40000 ako niste upućeni i sto Veca plata vise se drzavi daje zato deo na ruke deo na račun da bi poslovi opstali – losjeporeski sistem koji ovakav odgovara drzavi jer ce ko preživi da doveka penziju biti socijalni slučajevi (izuzev javnog sektora)

   Odgovori

   • Sandra

    6.2.2024 #31 Author

    Opstali bi poslovi i da se ne daje na ruke. Poslodavac daje na ruke da više moze sebi da uzme a ne zato što nema za poreze i doprinose.

    Odgovori

 • Dragoljub

  4.2.2024 #32 Author

  Svako ko misli da je poslodavcima lako i traže neka prava i predviđaju im se uslovi. Zašto ne nedaju otkaz i neka sami otvore firmu pa neka zarađuju više i nek budu gazde ko im brani. A ne samo da kukaju i traže povećanja i neka prava.

  Odgovori

 • Sara

  4.2.2024 #33 Author

  Plata se nedobija već se zarađuje. Zato svako ko misli da je poslodavcima lako. Jednostavno ako im se nesvidja nek daju otkaz i neka sami registruju firmu pa neka budu gazde i neka zarađuju više. Ako misle da je toliko lako privatniku.

  Odgovori

 • Bane

  4.2.2024 #34 Author

  Jadni oni

  Odgovori

 • mile

  4.2.2024 #35 Author

  Samo neka se povecava minimalac…

  Odgovori

 • Poslodavac

  4.2.2024 #36 Author

  Rešenje je usvojiti fiksan namet po zaposlenom bez obzira na visinu zarade zaposlenog. Ako je to sada 220 EUR na min zaradu, onda neka bude taj iznos. Na ta načinj, poslodavac će radniku dati veću platu, radnik će imati bolji bonitet kod banaka i biće kreditno sposob
  an da servisira svoje obaveze, doći će do rasta potrošnje a samim tim i do većeg prihoda od poreza na dodatu vrednost. Poslodavci će tada sve radnike prijavljivati jer neće morati da se pate izmišljajući načine za podizanje gotovine i isplate radnika koje zapošljava na crno. Na extremno visoke zarade, propisati visoke stope poreza pa da vidiš kako se puni budžet. Ovako, uništiće i ovo malo preduzetnika i malih preduzeća, a to im je valjda i cilj.

  Odgovori

  • Sale

   5.2.2024 #37 Author

   Treba ukinuti porez na plate sa obavezom prenosa u Licni dohodak u celosti i kao takav oci u penzije

   Odgovori

  • Ivan

   5.2.2024 #38 Author

   Upravo tako! E sad, tu nastaje drugi problem, bez tog dodatnog priliva u budžet, svi na državnim jaslama neće imati mogućnost za primanja koja imaju sada. DA ne ulazim u problematiku, svima je jasno državne firme i…
   Sa strane poslodavca, ko misli da je lako, neka proba. Firma se otvara sa max 3000 dinara sa pečatom koji nije ni obavezan. Ko voli nek izvoli. Opet sa strane poslodavca, ako je neko uložio u tu kompaniju koliko i sam vlasnik, i ne prespavane noći, i probleme, i sate, i sredstva da ta kompanija uspravno stoji onda ima pravo i da traži veća primanja i povlastice. Ali ako ne delimo isti hleb, isti rizik, iste probleme, kako onda i da delimo isti benefit? Od poslodavca se očekuje da ima istu platu kao zaposleni ali da ima kompletan rizik i probleme… To ti je naš mentalitet…
   Neka se smanje razni nameti, nema porz na dohodat ima pravo odbitka sa PDV-a, pa abr malo da je lakše. Nisu svi poslodavci isti i nije u redu da sve poslodavce stavljate u isti koš.

   Odgovori

 • Whisper

  4.2.2024 #39 Author

  Moj privatni poslodavac uopste ne koriguje iznose ostalih zarada, sa novim znosom minimalne zarade. Jedino sto ponekad nekom I smanji zaradu.

  Odgovori

 • Dejan

  4.2.2024 #40 Author

  Bas im tesko.. moj gazda svake godine nov auto. A ja peglam 15 godina isti. On u hotel sa 5 zvezdica ja u pansion pod mozda… i sad im tesko.. da daa… verujem

  Odgovori

  • Milos

   4.2.2024 #41 Author

   Brate nikad lakse nije bilo otvoriti firmu, mozes i online iz sobe, sve ukupno oko 3000 dinara, pa se pokazes kako si pametan i ti svake godine kupujes nov auto a on nek propadne bez tebe ?

   Odgovori

 • Milos

  4.2.2024 #43 Author

  U kapitalizmu svako zaradjuje tacno onoliko koliko vredi njegov rad, stvar je prosta.

  Odgovori

 • Ljupka

  4.2.2024 #44 Author

  Neka manje uzimaju sebi i nece biti problema.

  Odgovori

 • Ana

  5.2.2024 #45 Author

  Jednostavno rešenje, ako ne žele plaćati radnika, nek rade sve sami…

  Odgovori

 • Mia Rodić

  5.2.2024 #46 Author

  Smanjenje doprinosa za pio bi bio najveća podrška privredi, i zaposlenima, i poslodavcima. U mnogim zemljama u kojima sam radila ekonomsko istraživanje, mali privredni subjekti su oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa. U Srbiji za jedno manje preduzeće to iznosi između 25 i 30%. Zbir poreza na dobit i na prihode od kapitala kod isplate dividende. U našoj zemlji se povećanje zarada upoređuje sa rastom cena potrošačke korpe, ne i sa rastom profita sektora msp. Sasvim sigurno je da sektor MSP sa manje od sto zaposlenih nema isti pristup subvencijama. U ovom članku je reč o nestajanju tog sektora.

  Odgovori

 • Dijana

  5.2.2024 #47 Author

  Država ne obraća pažnju na male privrednike ,a mislim da će se sve više zatvarati ,jer su preveliki nameti . Čak ni apliciranje za žensko preduzetništvo kod fonda za razvoj ,dobili su samo ko je imao vezu

  Odgovori

 • Nikola

  9.2.2024 #48 Author

  Kada bi se i država odrekla dela poreza i doprinosa, možda i ne bi bilo toliko loše. Ovako se ubija mala privreda…Nerealna je ova cena rada. Svako bi voleo da je više, ali nije realno…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...