Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Direktor „Miki Company“ iz Ribnika za Biznis.rs

Smanjena proizvodnja šumskih sortimenata u BiH nije poljuljala poslovanje firmi iz te delatnosti

AgrobiznisBiznisFirme u fokusuPoslovanjePreduzetnikU fokusu

27.3.2021 15:54 Autor: Julijana Vincan 0

Smanjena proizvodnja šumskih sortimenata u BiH nije poljuljala poslovanje firmi iz te delatnosti Smanjena proizvodnja šumskih sortimenata u BiH nije poljuljala poslovanje firmi iz te delatnosti
Ukupna proizvodnja šumskih sortimenata u Bosni i Hercegovini u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila je 960.547 kubnih metara i manja je za 7,31 odsto... Smanjena proizvodnja šumskih sortimenata u BiH nije poljuljala poslovanje firmi iz te delatnosti

Ukupna proizvodnja šumskih sortimenata u Bosni i Hercegovini u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila je 960.547 kubnih metara i manja je za 7,31 odsto u odnosu na isti period 2019. godine.

Proizvodnja sortimenata četinarskih vrsta drveća u poslednjem kvartalu lane iznosila je 472.845 kubnih metara i manja je za 1,72 procenta u odnosu na isti period prethodne godine, a proizvodnja sortimenata lišćarskih vrsta iznosila je 487.702 kubnih metara i manja je za 12,15 odsto. Proizvodnja trupaca četinara manja je za 2,98 procenata, dok proizvodnja trupaca lišćara beleži pad od 19,39, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

„U četvrtom kvartalu prošle, u odnosu na isti period prethodne godine, rast proizvodnje beleži se kod prostornog drveta četinara 4,24 odsto, a kod ostalog dugog drveta lišćara 14,09 procenata. Pad proizvodnje registrovan je kod rudničkog drveta četinara od 10,82 odsto, prostornog drveta lišćara od 54,10 procenata, ostalog dugog drveta četinara od 30,24 odsto, a kod ogrevnog drveta lišćara od 6,41 odsto“, objavila je Agencija.

Obrada drveta
Foto: Pixabay.com

Kako se navodi, kod proizvodnje ostalog grubo obrađenog drveta, ogrevnog drveta četinara i rudničkog drveta lišćara radi se o malim količinama sortimenata, čije variranje u proizvedenim količinama nema uticaja na promene u ukupnoj proizvodnji šumskih sortimenata. Ovo potvrđuje i uspešno poslovanje firme „Miki Company“ iz Ribnika, koja je u ovom biznisu još od 2003. godine.

„Naša primarna delatnost je eksploatacija, seča drva i prerada istog. Svoje sortimente izvozimo u Kinu i Srbiju, a klijenti su nam većinom pravni subjekti. Radimo u maloj sredini, u kojoj živi oko 6.000 lica, ali smo jako dobro prihvaćeni. Nemamo poteškoća u poslovanju usled pandemije korona virusa i zaista se dobro nosimo sa korona krizom u finansijskom smislu. Imali smo svega nekoliko zaraženih radnika, ali je sve na kraju prošlo dobro, a u našem preduzeću se preduzimaju sve propisane epidemiološke mere“, naglasio je direktor kompanije, Miroslav Špikić.

Obrada drveta
Foto: Pixabay.com

U firmi „Miki Company“ trenutno je zaposleno više od 50 radnika, a naš sagovornik je naveo da će i ove godine zapošljavati novu radnu snagu, kao što to čine i svake godine. To da se ova kompanija ističe kvalitetom i profesionalnošću jasno ukazuje AA+ bonitetna ocena, koja označava veoma visoku kreditnu sposobnost i izuzetno nizak kreditni rizik. Naime, ta bonitetna ocena stoji rame uz rame uz najvišu ocenu, što potvrđuje da je preduzeće pouzdano i stabilno.

„Prema našem desetogodišnjem iskustvu, bonitetna ocena AA+ u više od 67 odsto slučajeva u sledećem godišnjem prikazu prelazi u AAA bonitetnu ocenu. Do toga dolazi jer se povećani rashodi sa neophodne vremenske distance pokazuju kao trenutni, a tendencija rasta kao konstanta. Saradnja sa AA+ kompanijom daleko je od zone rizika, jer ova bonitetna ocena potvrđuje visoke standarde uspešnog poslovanja i visok nivo kreditne sposobnosti“, zaključak je bonitetne kuće CompanyWall.

„MIKI-COMPANY“ d.o.o. Ribnik

Ulica Rade Jovanića bb, Ribnik, Bosna

Poslovni prihodi (EUR):
3.588.144 (2019)
Broj zaposlenih:
51 (2019)

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...