Šolc pod pritiskom u Davosu

Sve glasniji pozivi Nemačkoj da odobri slanje tenkova Ukrajini

Analiza

17.1.2023 13:06 Autor: Vladimir Jokanović 1

Sve glasniji pozivi Nemačkoj da odobri slanje tenkova Ukrajini Sve glasniji pozivi Nemačkoj da odobri slanje tenkova Ukrajini
Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Sholz) našao se u utorak pod javnim pritiskom lidera Poljske i Litvanije u Davosu, da pošalje nemačke borbene tenkove... Sve glasniji pozivi Nemačkoj da odobri slanje tenkova Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Sholz) našao se u utorak pod javnim pritiskom lidera Poljske i Litvanije u Davosu, da pošalje nemačke borbene tenkove Leopard 2 Ukrajini. Istovremeno, Šolc je imenovao novog ministra odbrane koji je zamenio Kristin Lambreht (Christine Lambrecht) nakon što je ona u ponedeljak podnela ostavku.

Novi ministar je Boris Pistorius (62) član Šolcove Socijaldemokratske partije (SDP) koji je od 2013. godine bio na dužnosti ministra unutrašnjih poslova pokrajine Donja Saksonija, prenosi Financial Times.

Iako mediji ističu da je Lambreht podnela ostavku posle niza gafova, kojih je zaista bilo, ipak je teško verovati da njena ostavka nema suštinsku vezu sa učestalim zahtevima da se Kijevu isporuče nemački tenkovi. Kulminacija pritiska na Berlin očekuje se u četvrtak kada u glavni grad Nemačke dolazi američki ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin).

Nespremnost Šolca da pošalje borbene tenkove nemačke proizvodnje Ukrajini samo košta više žrtava i veća razaranja za Ukrajinu, rekao je predsednik Litvanije Gitanas Nauseda na panelu Ekonomskog foruma u Davosu posvećenom Ukrajini. On je ocenio da skeptičnost nemačke javnosti utiče na odlaganje odluke. „Ponekad to objašnjava da neke odluke dolaze kasnije nego što očekujemo ili želimo, ali iskreno, nemamo luksuz odlaganja“, rekao je litvanski predsednik.

Foto: Philipp Schulze, DPA

Govoreći na istom panelu, poljski predsednik Andžej Duda rekao je da se nada da će međunarodni i domaći pritisak na nemačkog kancelara doprineti da odobri Varšavi da pošalje tenkove Ukrajini. „Ova odluka o slanju Leoparda u Ukrajinu, označiće novo poglavlje u vojnoj pomoći“ Kijevu, rekao je Duda.

Šolc, koji bi u sredu trebalo da se obrati Svetskom ekonomskom forumu, suočava se istovremeno i sa pozivima članova svoje trostranačke koalicije da popusti i da odobri Poljskoj da isporuči nemačke tenkove Ukrajini. Svaki izvoz tenkova nemačke proizvodnje iz zemalja EU treba da odobri Berlin.

Nestrpljenje nekih zemalja EU prema nemačkom kancelaru, koji se do sada protivio isporukama tenkova, podgrevaju izjavama ukrajinski zvaničnici i vojni analitičari tvrdeći da su tenkovi ključni za potiskivanje ruskih snaga na istoku Ukrajine.

Lambreht je mesecima žustro zagovarala pomoć Ukrajini, a svoje izražene antiruske stavove nije skrivala ni u vreme pre početka ruske invazije na Ukrajinu. Od Pistorijusa se očekuje nešto umereniji stav, ali njegovo imenovanje dolazi u veoma nezgodnom trenutku kada treba da se odlučuje o slanju tenkova.

Šolc je najavio da Berlin neće donositi brzoplete odluke o važnim pitanjima kao što su „bezbednost Nemačke i Evrope“, prenosi Deutsche Welle. Da li je to nagoveštaj da neće biti popuštanja oko slanja nemačkih tenkova Ukrajini nije još jasno. Ministri odbrane NATO sastaće se u petak u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, gde će razgovarati o daljim isporukama oružja Ukrajini.

  • TATJANA

    18.1.2023 #1 Author

    Vrlo veliki pritisci, videcemo kako ce se novi ministar nositi sa tim

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...