energetska kriza i visoka inflacija poremetile planove

Volkswagen odložio odluku o lokaciji fabrike baterija za e-vozila u istočnoj Evropi

AutomobiliFirme u fokusuLifestyle

10.12.2022 11:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Volkswagen odložio odluku o lokaciji fabrike baterija za e-vozila u istočnoj Evropi Volkswagen odložio odluku o lokaciji fabrike baterija za e-vozila u istočnoj Evropi
Nemački proizvođač automobila Volkswagen odložio je odluku o lokaciji nove gigafabrike baterija za električne automobile u istočnoj Evropi u uslovima energetske krize i visoke... Volkswagen odložio odluku o lokaciji fabrike baterija za e-vozila u istočnoj Evropi

Nemački proizvođač automobila Volkswagen odložio je odluku o lokaciji nove gigafabrike baterija za električne automobile u istočnoj Evropi u uslovima energetske krize i visoke inflacije.

Kompanija je ranije objavila da planira da širom Evrope izgradi šest fabrika baterija koje bi s radom krenule do 2030. godine uz kapacitet od čak 240 GWh godišnje. Jedna od fabrika će sasvim sigurno biti izgrađena na istoku Evrope, a druga u Španiji, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Najozbiljniji kandidati bili su Češka, Slovačka, Poljska i Mađarska, a fabrika bi trebalo da bude otvorena već 2027. godine. VW je objavio da će konačnu odluku o lokaciji doneti u prvoj polovini iduće godine, kao i da ta odluka nema veze s izjavama češkog ministra ekonomije Karela Havličeka, koji je objavio da odluku očekuje do kraja godine.

O koliko velikom poslu je reč, dovoljno govori podatak kako Volkswagenov centar za proizvodnju baterija u Salcigeru trenutno zapošljava 500 ljudi iz 24 države, a očekuje se kako će ukupno ulaganje iznositi oko dvije milijarde evra.

Takođe, u skoroj budućnosti kapacitet će se udvostručiti sa startnih 20 GWh u 2025. godini, a broj zaposlenih povećati na čak 2.500 radnika.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...