Leksikon 2022: Mario Reljanović

Bolji uslovi i smanjenje radne eksploatacije ključne promene socijalne politike

AnalizaIntervju

13.1.2023 11:36 Autor: Ljiljana Begović 3

Bolji uslovi i smanjenje radne eksploatacije ključne promene socijalne politike Bolji uslovi i smanjenje radne eksploatacije ključne promene socijalne politike
Mario Reljanović je predsednik udruženja Centar za dostojanstven rad i naučni saradnik na Institutu za radno pravo iz Beograda. Bavi se istraživanjem u oblasti... Bolji uslovi i smanjenje radne eksploatacije ključne promene socijalne politike

Mario Reljanović je predsednik udruženja Centar za dostojanstven rad i naučni saradnik na Institutu za radno pravo iz Beograda. Bavi se istraživanjem u oblasti radnog i socijalnog, kao i ljudskih prava.

U periodu 2012-2018. radio je kao docent i vanredni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta Union. Na istom fakultetu je u periodu 2009-2018. učestvovao u radu pravne klinike za radno pravo. Saradnik je više drugih organizacija civilnog društva i autor nekoliko desetina stručnih i naučnih radova.

Reljanović je učestvovao u radnim grupama za izradu zakona o Vojsci, zakona o odbrani i zakona o tajnosti podataka. Angažovan je kao gostujući predavač na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, na master smeru Evropske integracije.

Pitali smo Maria Reljanovića, šta je po njegovom mišljenju obeležilo 2022. godinu?

Događaj godine

– Na globalnom nivou to je svakako sukob Rusije i Ukrajine. Ovaj događaj uticao je na globalnu ekonomiju, a naročito na energetsku situaciju u Evropi.

Na lokalnom nivou, u oblastima koje su meni u fokusu, to je bio slučaj trgovine ljudima, vijetnamskih radnika koji su bili angažovani na izgradnji fabrike Ling Long. Događaji ove vrste, baš kao i sličan primer iz 2019. godine sa indijskim radnicima, pokazali su kako pravni okvir u pogledu angažovanja stranih radnika može biti zloupotrebljen i koliko je značajno utvrditi daleko efikasnije mehanizme kontrole u ovoj oblasti.

Ličnost godine

– Ne bih mogao da izdvojim ličnost, ali svakako bih morao da napomenem organizaciju ASTRA, uporne i hrabre žene koje su istraživale razne slučajeve trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije. Zahvaljujući njima smo saznali mnogo važnih, ali i kontroverznih detalja o događanjima vezanim za trgovinu ljudima na gradilištu fabrike Ling Long, kao i o mehanizmima – lancima trafikanata – pomoću kojih su radnici dospevali u Srbiju.

Najbolji poslovni potez godine

– Po meni je naročitu pažnju zaslužila novoosnovana kompanija HEROI koja se bavi cirkularnom ekonomijom i proizvodi torbe i druge predmete od stare vojne opreme koja datira iz 1970-2000. godine. Brend HEROI promoviše princip ponovne upotrebe (eng. reuse), ekološkog poslovanja, a uz to se radi o domaćoj kompaniji koja posluje samostalno i veoma brzo se probija na tržištu zahvaljujući atraktivnom dizajnu i inovativnim idejama. Iako se radi o pojedinačnom poslodavcu, mislim da je u pitanju odličan primer koji stoji nasuprot mnogim pokušajima većih kompanija da svoje poslovanje prividno učine ekološki prihvatljivim, iako to suštinski nije slučaj, takozvanim “ zelenim pranjem” (eng. greenwashing).

Poslovni promašaj godine

– Odlazak kompanije FIAT, koji je predstavljen kao velika pobeda ekonomske strategije Srbije. Izvesno je međutim da je ovaj događaj stvorio veliku krizu u Kragujevcu, ali i da je još jednom ogolio pogrešnu politiku predimenzioniranih državnih davanja, koja je vođena prema FIAT-u. Nažalost, iz ugovora potpisanog sa kompanijom Stellantis može se jedino zaključiti da na ovim greškama nije puno naučeno i da će se ovaj trend nastaviti.

Očekivanja u 2023. godini

– Voleo bih da vidim intenzivnije napore novog ministra za rad na harmonizaciji sa pravom Evropske unije u okviru poglavlja 19 koje obuhvata socijalnu politiku i zapošljavanje. Brža i potpunija harmonizacija svakako bi doprinela poboljšanju uslova rada i smanjenju radne eksploatacije.

Takođe, očekujem da se država preciznije odredi prema problemu nedostatka radnika na tržištu rada, odnosno da se normativno daleko bolje urede uslovi i način dovođenja stranih radnika, kako bi se nadomestio nedostatak radne snage, ali istovremeno održali osnovni standardi uslova rada.

 • SNEZANA

  13.1.2023 #1 Author

  Mislim da na tim uslovima treba poraditi.

  Odgovori

 • Čata

  17.1.2023 #2 Author

  Smanjenje radne eksplatacije, kako to strašno zvu., S obzirom da smo davno kao društvo prošli robovlasnički period. I svaki put kad čujem ili vidim kako se postupa sa radnicima zapitam se da li smo kao društvo napredovali ili je napredovala samo tehnologija koju je opet čovek stvorio. Od reči demokratija se ježim , zato što je toliko zloupotrebljena , degradirana, i toliko izgubila svoj prvobitan smisao. Treba raditi na iskorenjenju radne eksplatacije i nadam se da ce doci taj trenutak da niko ne živi u savremenom robovlasničkom društvu koje je upravo sada.

  Odgovori

 • Iva

  4.2.2023 #3 Author

  Pametan covek

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...