Prvi kvartalni gubitak za kompaniju od 2015. godine

Akcije Amazona izgubile 10 odsto vrednosti

BerzaNovacSvetVesti

29.4.2022 15:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Akcije Amazona izgubile 10 odsto vrednosti Akcije Amazona izgubile 10 odsto vrednosti
Svetski lider u e-trgovini, američki Amazon, saopštio je da je tokom prvog kvartala ove godine zabeležio gubitak od 3,8 milijardi dolara, što je prvi... Akcije Amazona izgubile 10 odsto vrednosti

Svetski lider u e-trgovini, američki Amazon, saopštio je da je tokom prvog kvartala ove godine zabeležio gubitak od 3,8 milijardi dolara, što je prvi negativan rezultat za kompaniju od 2015. godine, piše Wall Street Journal.

U istom periodu prošle godine, Amazon je ostavrio dobit od 8,1 milijardu dolara.

Kako prenosi CNN, objavljeni kvartalni rezultati znatno su ispod ranijih očekivanja investitora, pogotovu jer se očekivala nova dobit. 

Ovakvi rezultati pogurali su vrednost akcija kompanije nadole u jutrašnjoj spot trgovini pre zvaničnog otvaranja Wall Streeta. Akcije Amazona su pale za 9,86 odsto, odnosno sa 2.891,93 dolara po komadu, na 2.606,71 dolar.

Amazon je negativan finansijski rezultat uglavnom pripisao gubitku od 7,6 milijardi dolara po osnovu investicija u kompaniju za proizvodnju električnih vozila Rivian Automotive.

Ukupni prihodi kompanije su u izveštajnom periodu porasli za 7,0 odsto na godišnjem nivou, na 116,4 milijarde dolara, što je malo iznad prognoza analitičara, ali sporije od rasta od 9,0 procenata zabeleženog u poslednja tri meseca 2021. godine.

Prema prognozi Amazona, rast prihoda će dalje usporiti u sledećem kvartalu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...