Jedan od najpoznatijih srpskih privrednika Dragoljub Vukadinović govori za Biznis.rs

Ako cene sirovina nastave da rastu, moraćemo da gasimo proizvodnju

PoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

21.5.2021 08:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Ako cene sirovina nastave da rastu, moraćemo da gasimo proizvodnju Ako cene sirovina nastave da rastu, moraćemo da gasimo proizvodnju
Rast cena sirovina koji je poslednjih meseci naročito izražen, počinje ozbiljno da opterećuje prerađivačku industriju, do te mere da je pitanje ko će, ukoliko... Ako cene sirovina nastave da rastu, moraćemo da gasimo proizvodnju

Rast cena sirovina koji je poslednjih meseci naročito izražen, počinje ozbiljno da opterećuje prerađivačku industriju, do te mere da je pitanje ko će, ukoliko se ovako nastavi, uspeti da održi proizvodnju na elementarno rentabilnim osnovama, kaže za portal Biznis.rs član Srpskog kluba Privrednik i predsednik Metalac grupe, Dragoljub Vukadinović.

Prema njegovim rečima, ne postoji objektivan razlog da deo sirovina tako naglo i rekordno poskupi.

„Recimo, ukoliko je cena nafte sada relativno stabilna, sa skokovima i padovima koji nisu dramatični, ne postoji niti jedan razlog da derivati nafte koji se koriste u prerađivačkoj industriji, poput rafiniranih naftnih proizvoda – polietilena, polipropilena i slično, drastično poskupe. Izolacioni materijali su poskupeli od 110 do čak 160 odsto. Za povećanje cena dela sirovina, poput legura aluminijuma, bakra, gvožđa, postoji određeno razumevanje, obzirom da za ovim proizvodima postoji, zbog izrazito velike građevinske aktivnosti, povećana tražnja, ali procenti poskupljenja su neverovatni“, napominje Vukadinović.

Vukadinović kaže i da Metalac danas kupuje aluminijum za tri puta više cene nego što je to bio slučaj prošle godine.

„Prošle godine su limovi koštali 500 evra po toni, danas je potrebno 1.500 evra za jednu tonu. Ovo nije prvi put da su cene ove sirovine snažno poskupele. Desilo se to i 2012. godine kada su, u svega nekoliko meseci, limovi sa 450 evra po toni, došli do 900 evra. Međutim, vrlo brzo su se cene vratile na niži, realan nivo. Procenjujem da će se to dogoditi i ovaj put i da će tokom jula i avgusta cene sirovina pasti do nivoa koji se može smatrati realnim za te proizvode. Mislim da se sadašnja dešavanja na berzama sirovina, posebno metala, mogu smatrati špekulativnim trendovima, jer je očigledno da je nekim lobijima trenutno veoma važno da se bore za visoke cene primarnih proizvoda. Želim da verujem da je njihova akcija privremenog karaktera“, ističe Vukadinović.

On napominje da je Metalac, i pored svih problema, nastavio proizvodnju, ali je pitanje šta će se događati krajem leta.

„Obavestili smo kupce da porudžbine primamo zaključno sa julom. Ukoliko se nastavi rast cena sirovina, moraćemo da prekinemo proizvodnju. Pri tom, mi smo podigli cene svojih proizvoda početkom aprila za deset odsto, da bi radili bez gubitaka moramo ponovo podići cene za još toliko, a ukoliko želimo da radimo profitalno, poskupljenje naših proizvoda mora biti bar 30 odsto. Uz tu cenu, mi nismo konkurentni“, konstatuje Vukadinović.

Poznatog privrednika, kako priznaje, plaši i nagoveštaj mogućnosti više inflacije.

„Bilo bi dobro da se ostvare projekcije monetarnih vlasti da inflacija bude u okvirima do tri odsto. Međutim, ne znam ni jednog proizvođača koji u poslednje vreme nije podigao cene za deset do 15 odsto. A stabilnost inflacije i kursa su za sve nas ključne. Samo u tim uslovima možemo da pravimo određene projekcije proizvodnje i prodaje. Ta monetarna stabilnost koja je bila prisutna u prethodnom periodu je i uticala da relativno bezbolno prođemo kroz period pandemije“, zaključuje Vukadinović

  • Mirko

    29.5.2021 #1 Author

    Ako bas volim , da bog da sve fabrike koje imaju politiku prema radniku kao i Metalac zavrse tako, radnici bez prava , plate van svakog ljudskog dostojanstva . Pa za zadnje 4 godine vas je napustio preko 700 radnika, zasto? Zbog cene sirovina? Ajde molim vas . Malo 62 vikendice gdine Vukadinovicu?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...