Antimonopolska kontrola treba da potvrdi dogovor o preuzimanju

Alaska Air kupuje avio-kompaniju Hawaiian za 1,9 milijardi dolara

SvetVesti

4.12.2023 09:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Alaska Air kupuje avio-kompaniju Hawaiian za 1,9 milijardi dolara Alaska Air kupuje avio-kompaniju Hawaiian za 1,9 milijardi dolara
Alaska Air Group Inc saopštila je u nedelju da će kupiti Hawaiian Holdings Inc za 1,9 milijardi dolara, uključujući dug, preuzimajući problematičnu avio-kompaniju sa... Alaska Air kupuje avio-kompaniju Hawaiian za 1,9 milijardi dolara

Alaska Air Group Inc saopštila je u nedelju da će kupiti Hawaiian Holdings Inc za 1,9 milijardi dolara, uključujući dug, preuzimajući problematičnu avio-kompaniju sa unosnim rutama.

Avio-kompanija Alaska Air platiće 18 dolara po akciji, skoro četiri puta više od poslednje cene akcija kompanije Hawaiian na berzi. Ogromna premija odražava koliko su akcije Hawaiiana bile oštećene. Požari na jednom od havajskih ostrva, visoki troškovi goriva i problemi sa povlačenjem mlaznih motora, doprineli su velikim gubicima i padu cene akcija za 65 odsto u poslednjih godinu dana, prenosi Investing.

Dogovor o preuzimanju privući će antimonopolsku kontrolu, jer su američki organi sumnjičavi prema spajanju malih avio-kompanija uprkos tome što 80 odsto američkog sektora avijacije kontrolišu četiri kompanije, United Airlines, American Airlines, Delta Air Lines i Southwest Airlines.

Povezivanje dve avio-kompanije omogućio bi da Alaska Air, koja je procenjena na 5,1 milijardu dolara, ostvari kontrolu nad više od 50 odsto tržišta za letove ka Havajima, jednoj od najpopularnijih turističkih destinacija na svetu.

Avio-kompanija Hawaiian zabeležila je neto gubitak od 159,3 miliona dolara u prvih devet meseci tekuće godine, dok je prošle godine u istom periodu imala gubitak od 189,9 miliona dolara. Šumski požari na ostrvu Maui doprineli su smanjenju vazdušnog saobraćaja, porast troškova goriva za četiri odsto povećao je gubitke, a zbog problema sa motorima Pratt & Whitney, Hawaiian je prizemljio neke od svojih aviona Airbus A321neo.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...