Kineski proizvođač menja fokus poslovanja nakon velikog finansijskog udara zbog sankcija

Američki regulatori odobrili prodaju čipova za automobile kompaniji Huawei

InvesticijeNovacSvetVesti

25.8.2021 08:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Američki regulatori odobrili prodaju čipova za automobile kompaniji Huawei Američki regulatori odobrili prodaju čipova za automobile kompaniji Huawei
Američki zvaničnici odobrili su zahteve za izdavanje dozvola vrednih stotine miliona dolara kineskoj telekomunikacionoj kompaniji Huawei, za kupovinu čipova za njeno rastuće poslovanje sa... Američki regulatori odobrili prodaju čipova za automobile kompaniji Huawei

Američki zvaničnici odobrili su zahteve za izdavanje dozvola vrednih stotine miliona dolara kineskoj telekomunikacionoj kompaniji Huawei, za kupovinu čipova za njeno rastuće poslovanje sa automobilskim komponentama, istakla su dva sagovornika iz ove industrije za Reuters.

Huawei, najveći proizvođač telekomunikacione opreme na svetu, već neko vreme je pogođen trgovinskim ograničenjima administracije SAD, zbog čega je, između ostalog, počeo da gubi svoju globalnu tržišnu poziciju. Trampova (Donald Trump) administracija nametnula je zabranu na prodaju čipova i drugih komponenti koje se koriste u njenoj mrežnoj opremi i pametnih telefona. Bajdenova (Joe Biden) administracija je dodatno pojačala ovaj početni stav, uskraćujući kineskoj kompaniji dozvole za kupovinu čipova za upotrebu u 5G uređajima.

Međutim, poslednjih nedelja i meseci, stručnjaci upoznati sa procesom podnošenja zahteva regulatornim telima u SAD, rekli su agenciji Reuters da su SAD izdale pojedine licence koje ovlašćuje dobavljače da prodaju čipove kompaniji Huawei za komponente vozila kao što su video ekrani i senzori. Odobrenja dolaze u trenutku kada Huawei okreće svoje poslovanje prema kategorijama koje su manje podložne američkim trgovinskim zabranama.

Automobilski čipovi se generalno ne smatraju sofisticiranim. No, jedan izvor britanske novinske agencije istakao je da vlada SAD izdaje licence za čipove u vozilima koja mogu imati i druge komponente sa sposobnošću 5G.

Na pitanje o licencama za automobilsku industriju, portparol američkog Ministarstva trgovine rekao je da vlada nastavlja da dosledno primenjuje politike licenciranja „kako bi ograničila pristup kompaniji Huawei robi, softveru ili tehnologiji za aktivnosti koje mogu naštetiti nacionalnoj bezbednosti i interesima spoljne politike SAD“. Ministarstvu za trgovinu je zabranjeno otkrivanje odobrenja ili odbijanja licenci, dodala je ova neimenovana osoba.

Portparolka kompanije Huawei odbila je da komentariše saznanja o licencama, ali je rekla da se kineski proizvođač „pozicionira kao novi dobavljač komponenti za inteligentna umrežena vozila, a naš cilj je da pomognemo proizvođačima automobila da naprave bolja vozila.“

Pozivajući se na neiskazane i neostvarene, ali potencijalne pretnje nacionalnoj bezbednosti i spoljnopolitičkim američkim interesima, SAD su učinile sve da usporavaju rast ključnog poslovanja kompanije povezanog sa komunikacijama.

Nakon što je Huawei stavljen na crnu listu američkog Ministarstva trgovine 2019. godine, koja je zabranila prodaju američke robe i tehnologije kompaniji bez posebnih licenci, SAD su prošle godine povećale sankcije kako bi ograničile prodaju čipova proizvedenih u inostranstvu sa američkom opremom. Takođe je vodila kampanju kako bi njeni politički saveznici, najviše iz Evrope, isključili iz svojih 5G mreža Huawei.

Posledično, Huawei je izvestio o svom najvećem padu prihoda ikada, u prvoj polovini 2021. godine, nakon što su ga američka ograničenja naterala da proda deo svog nekada dominantnog poslovanja sa telefonima i pre nego što su nova područja kompanijskog rasta potpuno sazrela.

Podvlačeći prelazak na pametne automobile, rotirajući predsednik kompanije Erik Šu (Eric Xu) najavio je potpisivanje partnerstava sa tri kineska proizvođača automobila u državnom vlasništvu, za isporuku Huawei Inside, operativnog sistema za pametna vozila, početkom ove godine na sajmu automobila u Šangaju.

Nakon što su dobavljači dobili dozvole za prodaju desetina miliona dolara vrednih čipova sankcionisanoj kompaniji, Huawei je podneo nove prijave za veće količine, u vrednosti do dve milijarde dolara, navode izvori. Ovakve licence obično imaju trajanje od četiri godine.

Direktor marketinga u globalnoj konsultantskoj kući za elektroniku pod nazivom Supply Frame, Ričard Barnet (Richard Barnett) naglašava da je Huawei u „početnoj fazi“ pokušaja ulaganja u automobilsko tržište, koje trenutno vredi 5.000 milijardi dolara, i koje ima veliki potencijal rasta i unutar i izvan Kine. „Automobili i kamioni su sada računari na točkovima“, rekao je Barnet, „Ta konvergencija je ono što pokreće strateški fokus kompanije Huawei da postane veći igrač u novoj oblasti“, preneo je Reuters.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...