Nemačka i francuska poručile ostalim članicama eu

Apel da se ne ubijaju muški pilići

AgrobiznisBiznisSvetVesti

24.7.2021 15:15 Autor: Miljan Paunović 0

Apel da se ne ubijaju muški pilići Apel da se ne ubijaju muški pilići
Nemačka i Francuska su pozvale ostale članice Evropske unije da ih slede i zabrane kontroverznu praksu ubijanja muških pilića. Naime, dve zemlje su se... Apel da se ne ubijaju muški pilići

Nemačka i Francuska su pozvale ostale članice Evropske unije da ih slede i zabrane kontroverznu praksu ubijanja muških pilića. Naime, dve zemlje su se obavezale da ukinu tu praksu od januara 2022. godine.

Francuski ministar poljoprivrede Žilijen Denormandi (Julien Denormandie) napisao je na Twitteru da kraj prakse uništavanje malih petlića predstavlja „veliki korak napred“. Kako je dodao, Francuska i Nemačka će biti prve zemlje u svetu koje su to uradile.

Svake godine u Francuskoj se ubije više od 50 miliona muških pilića ubrzo posle izleganja, dok ženski pilići ostaju u životu kao buduće koke nosilje, piše Eruactiv.rs.

Takvu praksu oštro su kritikovali aktivisti borbe za prava životinja kao neetičku, kao i zbog velike patnje koju muški pilići trpe pre nego što uginu.

Od 2009. godine EU regulativom se garantuje zaštita životinja i navodi da životinje moraju da budu „pošteđene bola, stresa i patnje koji se mogu izbeći“ u vreme ubijanja. Takođe je predviđeno da životinje mogu da budu ubijene samo nakon omamljivanja ali to u praksi nije uvek slučaj.

Razmere problema na svetlo dana je iznela francuska organizacija za dobrobit životinja L214 u izveštaju iz 2014. godine. Pet godina kasnije Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) upozorila je na brojne primere iz prakse kada su muški pilići bili izloženi stresu i patnji.

Konačno, sledi ukidanje te loše prakse u Francuskoj i Nemačkoj.

Francuski uzgajivači moraće da imaju opremu za otkrivanje pola pilića pre nego što se izlegnu. Denormandi je na marginama sastanka ministara poljoprivrede EU ranije ove nedelje objasnio da će od 1. januara 2022. sve farme pilića morati da imaju opremu za to ili dokaz da su je naručili.

U Nemačkoj je u maju usvojen zakon kojim se zabranjuje rutinsko ubijanje muških pilića od 2022. godine, nakon što je pre toga Ustavni sud proglasio takvu praksu nelegalnom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...