Preuzimanje u farmaceutskoj industriji za 1,8 milijardi dolara

Astra Zeneca kupuje američku kompaniju Cin Cor

SvetVesti

9.1.2023 11:00 Autor: Vladimir Jokanović 0

Astra Zeneca kupuje američku kompaniju Cin Cor Astra Zeneca kupuje američku kompaniju Cin Cor
Britansko-švedska farmaceutska kompanija Astra Zeneca potvrdila je kupovinu američke biotehnološke kuće Cin Cor po ugovoru vrednom oko 1,8 milijardi dolara, nastojeći da proširi svoju... Astra Zeneca kupuje američku kompaniju Cin Cor

Britansko-švedska farmaceutska kompanija Astra Zeneca potvrdila je kupovinu američke biotehnološke kuće Cin Cor po ugovoru vrednom oko 1,8 milijardi dolara, nastojeći da proširi svoju ponudu lekova za srce i bubrege.

Astra Zeneca će platiti 26 dolara po akciji, što je 121 odsto više od poslednje berzanske cene američke kompanije od 11,78 dolara, prenosi Financial Times. Britansko-švedsku kompaniju to će koštati oko 1,3 milijarde dolara.

Kao deo transakcije Astra Zeneca će takođe kupiti tržišne hartije od vrednosti Cin Cora u ukupnom iznosu 522 miliona dolara.

Ispitivanje novog tretmana baxdrostat za snižavanje krvnog pritiska koje je sproveo Cin Cor nije uspelo, jer nije dokazano da deluje kod pacijenata sa nekonktrolisanom hiperetenzijom, zbog čega su u novembru akcije američke kompanije oslabile za više od 50 odsto, prenosi Reuters.

Pomenuta akvizicija koincidira sa početkom zdravstvene konferencije JPMorgan u San Francisku, najvećeg godišnjeg skupa farmaceutske industrije. Analitičari očekuju da će realizacija ugovora potrajati godinu dana.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...