Trgovanje dolarom blizu rekordnih nivoa

Azijske berze beleže gubitke nakon povećanja kamatne stope u SAD

BerzaNovacSvetU fokusuVesti

22.9.2022 09:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Azijske berze beleže gubitke nakon povećanja kamatne stope u SAD Azijske berze beleže gubitke nakon povećanja kamatne stope u SAD
Azijske berze su nastavile da beleže pad vrednosti kako su se, nakon što su Federalne rezerve (Fed) povećale kamatne stope za 0,75 odsto, a... Azijske berze beleže gubitke nakon povećanja kamatne stope u SAD

Azijske berze su nastavile da beleže pad vrednosti kako su se, nakon što su Federalne rezerve (Fed) povećale kamatne stope za 0,75 odsto, a izgledi za blago usporavanje ekonomije smanjili.

Vrednost akcija pala je u Kini i Južnoj Koreji, a pad su zabeležili i fjučersi Sjedinjenih Američkih Država nakon što je S&P 500 indeks preko noći izgubio više od 20 odsto u odnosu na rekord koji je dostigao u januaru. Kineske tehnološke akcije bile su najveći gubitaši, uzimajući u obzir da su hongkonške hartije od vrednosti blizu najnižih vrednosti, koje su poslednji put zabeležene 2011. godine, piše Bloomberg.

Trgovanje dolarom dostiglo je skoro rekordne nivoe dok je jen nakratko oslabio, na 145 prema dolaru, po prvi put od 1998, nakon što je Banka Japana nastavila da sprovodi ultrablagu monetarnu politiku.

Prinosi na dvogodišnje obveznice porasli su iznad četiri odsto, na najviši nivo od 2007. godine, jer su se ulagači pripremili za dodatna povećanja kamatnih stopa u SAD. Prinosi na desetogodišnje obveznice su pali, reflektujući zabrinutost tržišta zbog recesije.

Dodatne udare tržište je pretrpelo i nakon eskalacije sukoba između Rusije i Ukrajine, kao i povećanih tenzija između Pekinga i Tajvana.

Predsednik američke centralne banke Džerom Pauel (Jerome Powell) dao je obećanje da će Fed “zdrobiti inflaciju” i da su zvaničnici odlučni da je vrate na nivo od dva odsto, dodajući da će nastaviti da rade na tome dok ne “obave posao”.

Na drugim tržištima, evro je dostigao najniži nivo u poslednjih 20 godina. Južnokorejski von je pao ispod referentnih 1.400 prema dolaru po prvi put od 2009, a juan gubi na vrednosti i pored toga što je iz Kine saopšteno da je referentna stopa valute bolja od očekivane već 21 dan.

Vrednost zlata je pala na najniže vrednosti u poslednje dve godine i ulazi u “zonu medveda”.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...