nabavljene potrebne količine mazuta, neke toplane mogu da rade na pelet

Bajatović: Cena gasa ista do kraja godine, biće ga čitave grejne sezone

BiznisSrbijaVesti

7.9.2022 17:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Bajatović: Cena gasa ista do kraja godine, biće ga čitave grejne sezone Bajatović: Cena gasa ista do kraja godine, biće ga čitave grejne sezone
Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović rekao je u sredu da gas neće poskupeti do kraja godine, budući da su postojeće količine već plaćene. Bajatović je... Bajatović: Cena gasa ista do kraja godine, biće ga čitave grejne sezone

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović rekao je u sredu da gas neće poskupeti do kraja godine, budući da su postojeće količine već plaćene.

Bajatović je za RTS rekao da će tog energenta biti dovoljno cele grejne sezone jer su nabavljene potrebne količine mazuta kao i da bi neke toplane mogle da rade na pelet.

„Do kraja godine neće biti poskupljenja gasa, jer su postojeće količine već plaćene, što je određeno na najvišem državnom nivou, ‘Srbijagas’ je samo operativac u tom poslu“, rekao je Bajatović.

Dodao je da je uveren da to što se razmatra ograničenje cena ruskog gasa koji se doprema za Evropu neće uticati na potrošače u Srbiji i da će biti zaštićeni cele grejne sezone. Podsetio je da sadašnje rezerve gasa u Mađarskoj iznose 360 miliona kubnih metra i još 280 miliona u skladištu Banatski Dvor, prenela je agencija Beta.

Do kraja septembra, kako je rekao, trebalo bi da stignu određene količine ruskog gasa koje su predviđene ugovorima.

Bajatović je podsetio da po sadašnjem ugovoru sa Rusijom Srbija plaća gas 368 dolara po kubnom metru. Za poslednji kvartal ove godine cena će biti 420, za prvi kvartal naredne godine 430, a u sledećem 388 dolara po kubnom metru.

Srbijagas trenutno industriji prodaje gas za 353 dolara po kubnom metru, a nešto je niža za stanovništvo.

Foto: Tanjug

Bajatović je rekao da, iako se obračun gasa promenio, to nije uticalo na cenu.

„Uvodi se obračun po kilovat-satima, kako je na sajtu Srbijagasa objašnjeno. Osamdest odsto novih uređaja za novi obračun je ugrađeno, a kompletan posao će biti gotov do kraja godine. Građanima ćemo davati na uvid obračun i u kubnim metrima i u kilovat-satima“, rekao je on.

O nameri Evropske unije da ograniči cenu ruskog gasa Bajatović je rekao da je sa poslovne strane to „nerazumna odluka“.

„Iz Moskve je već poručeno da neće isporučivati gas po netržišnim cenama, smatraće to višom silom i neće poštovati ugovore. Jedan krak gasovda preko Ukrajine je isključen voljom Kijeva, drugi radi, Jamal- Evropa je pod sankcijama, a ‘Severnom toku 1’ nedostaje ispravna turbina“, istakao je Bajatović.

Ukazao je na to da nema dovoljno brodova i terminala za tečni naftni gas koji bi mogli da nadoknade nedostatak ruskog gasa u EU.

Istakao je da azijsko tržište „guta“ sve ruske isporuke gasa, nafte i uglja, pa Moskva neće trpeti zbog odluke Brisela.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.