Američki predsednik u Evropi uoči NATO samita

Bajden izazvao zabrinutost zbog kasetnih bombi

SvetVesti

10.7.2023 10:44 Autor: Vladimir Jokanović 3

Bajden izazvao zabrinutost zbog kasetnih bombi Bajden izazvao zabrinutost zbog kasetnih bombi
Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) stigao je u Veliku Britaniju, uoči dvodnevnog samita NATO koji se održava od utorka u Litvaniji. Odluka Bajdena... Bajden izazvao zabrinutost zbog kasetnih bombi

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) stigao je u Veliku Britaniju, uoči dvodnevnog samita NATO koji se održava od utorka u Litvaniji. Odluka Bajdena uoči njegovog dolaska u Evropu da isporuči Ukrajini kasetne bombe izazvala je zabrinutost i negodovanje saveznika, a London je jedan od njih.

Vašington navodi da su ukrajinskoj vojsci potrebne kasetne bombe, jer se njihove zalihe oružja smanjuju, dok Velika Britanija upozorava na opasnost koju ova municija predstavlja po civile, zbog čega je njena upotreba široko zabranjena međunarodnim konvencijama. Očekuje se da će Bajden u ponedeljak i o ovoj temi razgovarati sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom (Rishi Sunak), prenosi BBC.

Sunak nije direktno kritikovao Bajdena nakon što je u petak objavljeno da će SAD isporučiti Kijevu kasetne bombe, ali je rekao da je Velika Britanija jedna od 123 zemlje potpisnice Konvencije o kasetnoj municiji, koja zabranjuje proizvodnju i upotrebu tog oružja. SAD navode da su od Ukrajine dobile pismena uveravanja da neće koristiti kasetne bombe u naseljenim mestima. Osim sa britanskim premijerom, Bajden će se u Londonu sastati i sa kraljem Čarlsom Trećim.

Lideri zemalja članica NATO razgovaraće u Viljnusu o povećanju zaliha municije i o planovima odbrane, nevela je ova vojna organizacija. Takođe, Finska će prvi put učestvovati na skupu kao punopravna članica, dok je Švedska ostala bez članstva u NATO-u zbog protivljenja Turske. Očekuje se da će Bajden zatražiti Sunakovu podršku u pronalaženju sporazuma sa Turskom, kako bi NATO mogao da uključi 32. zemlju u članstvo.

Kada je reč o eventualnom pristupanju Ukrajine Severnoatlantskoj alijansi, Bajden je izjavio za CNN da to ne može biti tema dok tamo traje rat. Predsednik SAD podsetio je na pakt o međusobnoj odbrani NATO zemalja, koje su se obavezala da štite celu teritoriju organizacije. Budući da je Ukrajina u ratu, to bi prema Bajdenovim rečima značilo da „ako rat traje, onda smo svi u ratu“. Po završetku samita, američki predsednik posetiće Helsinki.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prihvatio je ranije ovu poziciju SAD, tražeći „signal“ da će Ukrajina moći da se pridruži alijansi po završetku rata. Zelenski će verovatno biti prisutan na samitu. Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) razgovarao je tim povodom sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom, nakon čega je šef ukrajinske diplomatije nagovestio da će razgovori biti nastavljeni.

  • Jj992

    10.7.2023 #1 Author

    Samo vojna industrija zaradjuje, ko sisa ljude.

    Odgovori

  • ELLA

    11.7.2023 #2 Author

    Zabrinut a šalje oružje i zarađuje. Sve je interes niko ne želi da sačuva živote ljudi

    Odgovori

  • STEPA

    12.7.2023 #3 Author

    Čovek nije sav svoj.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...