Ekonomija Velike Britanije ulazi u recesiju

Banka Engleske povisila kamatne stope za 0,5 odsto

BankeNovacSvetVesti

22.9.2022 13:56 Autor: Vladimir Jokanović 3

Banka Engleske povisila kamatne stope za 0,5 odsto Banka Engleske povisila kamatne stope za 0,5 odsto
Banka Engleske podigla je u četvrtak kamatne stope za 0,5 odsto na 2,25 procenata u pokušaju da se izbori sa rastućom inflacijom i krizom... Banka Engleske povisila kamatne stope za 0,5 odsto

Banka Engleske podigla je u četvrtak kamatne stope za 0,5 odsto na 2,25 procenata u pokušaju da se izbori sa rastućom inflacijom i krizom troškova života u Velikoj Britaniji. To je bilo sedmo uzastopno povećanje kamatne stope na Ostrvu, ali manje od očekivanog.

Drugo uzastopno povećanje kamatne stope za 50 baznih poena pokazuje da Banka Engleske pokušava da obuzda inflaciju uprkos zabrinutosti za ekonomiju. Banka Engleske podigla je kamatne stope na najviši nivo od 2008. godine, prenosi Guardian.

Centralna banka Velike Britanije snizila je prognozu inflacije, zahvaljujući planiranom zamrzavanju troškova energije. Banka Engleske sada predviđa da će inflacija dostići oko 11 odsto u oktobru, dok je prema prošlonedeljnoj prognozi očekivana inflacija bila 13 odsto.

Ipak, Banka očekuje da će inflacija ostati viša od 10 procenata u narednih nekoliko meseci, pre nego što počne da pada. Banka je takođe odlučila da počne sa emitovanjem državnih obveznica u vrednosti 80 milijardi funti u narednih godinu dana.

Iako je Banka Engleske predvidela privredni rast od 0,4 odsto u trećem kvartalu, sada je umanjila očekivanja, predviđajući pad BDP-a za 0,1 procenat. BDP Velike Britanije u drugom kvartalu ove godine već je opao za 0,1 odsto, pa Banka Engleske smatra da je Velika Britanija zapravo ušla u recesiju.

 • kaćica

  22.9.2022 #1 Author

  Stalno skacu kamate

  Odgovori

 • GOCA BG

  24.9.2022 #2 Author

  Cim su se odlucili na takav potez znaci da stvari lose stoje…

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  27.9.2022 #3 Author

  Mogu da povećavaju kamatne stope to će ih još više gurnuti u recesiju

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...