na beogradskoj berzi dinamičnija investiciona aktivnost

BELEX indeksi zaključili nedelju znatno ojačani

BerzaNovacSrbijaVesti

3.9.2021 18:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

BELEX indeksi zaključili nedelju znatno ojačani BELEX indeksi zaključili nedelju znatno ojačani
Kraj trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi obeležila je malo dinamičnija investiciona aktivnost i rast indeksa, koji su poređenju sa prethodnom sedmicom u značajnom plusu.... BELEX indeksi zaključili nedelju znatno ojačani

Kraj trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi obeležila je malo dinamičnija investiciona aktivnost i rast indeksa, koji su poređenju sa prethodnom sedmicom u značajnom plusu.

Ukupan promet na trgovanju iznosio jeu petak oko 11,4 miliona dinara (96,8 hiljada evra).

Indeks najlikvidnijih akcija BELEX 15 je skočio za 0,7 odsto na 808,73 poena, čime je povećao dobitak na nedeljnom nivou na 1,6 procenata, a BELEXlajn je ojačao za nešto manje od 0,2 odsto na 1.708,92 poena, i u odnosu na prošlu sedmicu je snažniji za preko 0,9 procenata, prenosi Tanjug.

Preferencijalna akcija Komercijalne banke nastavila je višednevni uspon, našavši se ponovo na čelu liste dobitnika sa rastom cene od čak 6,1 odsto na 1.698 dinara, a ujedno je imala i najveću realizaciju u iznosu od gotovo 6,9 miliona dinara.

Preferencijalna akcija duvanske industrije „Philip Morris“ spustila se za 1,3 procenta na 7.300 dinara uz promet od približno tri miliona dinara, dok je proizvođač i distributer tehničkih gasova Meser Tehnogas mirovao na nivou od 16.500 dinara, a istrgovan je za nešto manje od 0,7 miliona dinara.

Akcije „Dunav osiguranja“ su se zadržale na ceni od 3.600 dinara i isprometovane su u iznosu ispod 0,4 miliona dinara, dok je proizvodno-montažno preduzeće Jedinstvo iz Sevojna predvodilo gubitnike s padom vrednosti od 3,3 odsto na 8.700 dinara uz realizaciju iznad četvrt miliona dinara.

Na listi dobitnika dana našao se Aerodrom „Nikola Tesla“, čije su akcije registrovale rast od čak 4,2 procenta na 1.094 dinara i zabeležile trgovanje vredno 0,1 milion dinara, a identičan promet imala je i Naftna industrija Srbije po ceni 610 dinara, za preko 0,1 odsto većoj nego u četvrtak.

Učešće stranih investitora u ukupnom prometu na tržištu akcija bilo je zanemarljivo i iznosilo je 1,45 procenata, pri čemu su u prodaji imali udeo od 2,90 procenata, a u kupovini nisu učestvovali.

Na Berzi nije trgovano državnim dužničkim hartijama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...