prva zemlja u evropskoj uniji

Belgija zvanično uvela mogućnost četvorodnevne radne nedelje

EUVesti

22.11.2022 13:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Belgija zvanično uvela mogućnost četvorodnevne radne nedelje Belgija zvanično uvela mogućnost četvorodnevne radne nedelje
Belgija je u ponedeljak počela da primenjuje novu regulativu koja omogućava zaposlenima da rade četiri dana u nedelji umesto pet. Uredba je doneta nakon... Belgija zvanično uvela mogućnost četvorodnevne radne nedelje

Belgija je u ponedeljak počela da primenjuje novu regulativu koja omogućava zaposlenima da rade četiri dana u nedelji umesto pet.

Uredba je doneta nakon što su stranke koje čine koalicionu vladu u junu postigle dogovor o reformi radnog života, prenosi Anadolu Agency.

Prema dogovoru, zaposleni će moći da zatraže od svog poslodavca mogućnost da rade četiri dana u nedelji. Ukoliko zaposleni želi i sklopi ugovor sa poslodavcem, moći će da završi radni period od 38 sati nedeljno za četiri dana umesto za pet.

Zaposleni koji iskoriste ovu priliku moći će da uzmu tri dana vikend odmora ili da iskoriste dodatni jednodnevni odmor u toku sedmice.

Ovaj sistem rada može trajati šest meseci uz odobrenje poslodavca, ali se može i produžiti na kraju prvih šest meseci. Poslodavci imaju pravo da odbiju takav zahtev, ali odbijanje mora biti zasnovano na opravdanom razlogu.

Neke nevladine organizacije kritikovale su novonastalu situaciju, jer smatraju da ovaj princip rada može da dovede do raznih zastoja. Takođe upozoravaju da ovaj metod rada znači i to da zaposleni provodi više vremna na poslu u toku dana, kao i da se ono produžava na putu od i do kuće, te smatraju da to može imati negativne efekte.

Ovim potezom Belgija je postala prva zemlja u Evropskoj uniji i treća u svetu posle Islanda i Novog Zelanda koja je formalno uvela četvorodnevnu radnu nedelju kao opciju za svoje radnike.

  • GOCA BG

    22.11.2022 #1 Author

    Bilo bi lepo da se usvoji u svim zemljama,a znam da kod nas nece nikada…

    Odgovori

    • N.N.

      25.11.2022 #2 Author

      Bilo bi lepo, ali cisto sumnjam. Kod nas pogotovo.

      Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    23.11.2022 #3 Author

    Kao i mnoge stvari u svetu
    Šarena laža !!!!
    Radna nedelja skraćena a isti broj radnih sati

    Odgovori

  • TATJANA

    23.11.2022 #4 Author

    Kako se živi brzo, nema govora da dva slobodna dana jesu dovoljna za reset i obavljanje drugih obaveza, licnih, porodičnih, drustvenih

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...