Ograničenje kineskog izvoza metala za izradu čipova

Bez isporuka galijuma i germanijuma u avgustu i septembru

SvetVesti

20.10.2023 09:59 Autor: Vladimir Jokanović 2

Bez isporuka galijuma i germanijuma u avgustu i septembru Bez isporuka galijuma i germanijuma u avgustu i septembru
Kinesko ograničenje izvoza proizvoda od galijuma i germanijuma ugušilo je međunarodne isporuke metala za proizvodnju čipova drugi mesec zaredom, pokazali su u petak carinski... Bez isporuka galijuma i germanijuma u avgustu i septembru

Kinesko ograničenje izvoza proizvoda od galijuma i germanijuma ugušilo je međunarodne isporuke metala za proizvodnju čipova drugi mesec zaredom, pokazali su u petak carinski podaci za septembar.

Kina je u avgustu praktično prekinula izvoz proizvoda od kovanog germanijuma, nakon što je kupovina pre uvođenja ograničenja isporuka kovanih proizvoda dostigla 8,63 metričke tone u julu. Pod carinskom šifrom za „germanijum okside i cirkonijum dioksid“ podaci su pokazali izvoz od 1.420 tona u septembru i 1.034 tone u avgustu, prenosi Reuters.

Agencija navodi da nije bilo moguće proveriti da li su pošiljke bile sastavljene samo od cirkonijum-dioksida ili su uključivale i nešto germanijum-oksida. Kina nije izvozila proizvode od kovanog galijuma u avgustu i septembru, a u septembru 2022. godine izvezla je 5,57 tona.

Kina je u julu objavila ograničenja na izvoz osam proizvoda od galijuma i šest proizvoda od germanijuma počevši od 1. avgusta, što je najnovija mera u eskalirajućem ratu između Pekinga i Vašingtona oko pristupa materijalima koji se koriste za pravljenje mikročipova visoke tehnologije.

Izvoznici proizvoda od germanijuma i galijuma sada moraju da dobiju izvoznu dozvolu za proizvode i tehnologije dvostruke namene, što znači za one sa potencijalnom vojnom i civilnom primenom. Neke kineske kompanije dobile su dozvole za izvoz proizvoda od galijuma i germanijuma, saopštilo je Ministarstvo trgovine u septembru.

Izvoz kovanog germanijuma iz Kine iznosio je 36,49 tona u prvih devet meseci 2023. godine, što je povećanje od 47,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su isporuke kovanog galijuma opale za 61,9 odsto na godišnjem nivou u istom periodu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...