prilike na našem tržištu prate globalne trendove

Blagi rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda

AgrobiznisBiznisSrbijaSvetVesti

4.2.2022 15:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Blagi rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda Blagi rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda
Prve nedelje februara, zabeležen je blagi rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda kukuruza i soje na Produktnoj berzi u Novom Sadu, dok je pšenica imala... Blagi rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda

Prve nedelje februara, zabeležen je blagi rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda kukuruza i soje na Produktnoj berzi u Novom Sadu, dok je pšenica imala negativan cenovni trend. Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 9.049 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 306.750.000 dinara.

Početkom nedelje, usled povećanje tražnje izvoznika i domaćih prerađivača, kukuruz je zabeležio uzlazni trend u odnosu na prethodnu nedelju. Osim na domaćem, ovakav cenovni trend je bio primetan na evropskom i američkom tržištu, usled nepovoljnih vremenskih prilika u Argentini i Brazilu. 

Berzanski ugovori na paritetu FCA (fco-utovareno) su zaključeni u cenovnom rasponu od 27,00 do 27,50 din/kg bez PDV, dok se na paritetu CPT (fco-isporučeno) trgovalo po ceni od 27,80 din/kg bez PDV. Najveće interesovanje je bilo za kupovinom ove žitarice sa isporukom robe februar/mart. 

Sredinom nedelje, negativan cenovni trend na međunarodnom tržištu, bio je u potpunosti korelativan sa dešavanjima i kod nas. Stekao se utisak, da je ponuda bila povećana u odnosu na tražnju. Na samom kraju nedelje, kukuruz sa klauzulom „gratis lager mart“ je zaključen na cenovnom nivou od 27,00 din/kg bez PDV, što ukazuje na pad cene. Ponderisana cena za ovu nedelju iznosi 27,18 din/kg bez PDV, što predstavlja rast 0,68 odsto.

Zaključeni ugovori na Produktnoj berzi u Novom Sadu u periodu 31.1.2022. – 4.2.2022. godine

Na tržištu soje, za razliku od kraja prethodne nedelje gde je zabeležena manja zainteresovanost kupaca, tokom protekle nedelje je primetna intenzivnija tražnja za kupovinom ove uljarice. Kupoprodajni ugovori sa preuzimanjem robe tokom februara, zaključeni su u cenovnom opsegu od 74,50 do 75,00 din/kg bez PDV, sa jasnom tendencijom uzlaznog trenda. Na strani tražnje, veću zainteresovanost su pokazali domaći prerađivači i trgovci. Ponderisana cena je iznosila 74,72 din/kg bez PDV. U odnosu na prethodni upoređujući podatak, soja je poskupela za 0,35 odsto. 

Cene soje su nastavile sa rastom i na američkom tržištu, dostižući sedmomesečni maksimum u Čikagu, zbog nastavka međunarodne tražnje, ali takođe i zbog snižavanja proizvodnje u Brazilu u poređenju sa procenom američkog ministarstva poljoprivrede (USDA) prošlog meseca.

Za razliku od tržišta kukuruza i soje, tržište pšenice je dosta mirnije. Kvalitetnija pšenica za promptnu isporuku, sa minimum 12 odsto proteina, prometovana je na cenovnom nivou od 31,40 din/kg bez PDV, što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu. Za razliku od prethodne nedelje, cena pšenice je niža za 0,32 odsto. Krajem nedelje, ponude u zavisnosti od parametara kvaliteta i brzine preuzimanja, kretale su se od 30,50 do 32,00 din/kg bez PDV. 

Međutim, krajem nedelje, do realizacije berzanskog ugovora nije došlo, usled izostanka tražnje za ovom žitaricom. Negativan trend, zabeležen je i u Čikagu, jer je vremenska prognoza sugerisala kišu u oblastima ozime pšenice. 

  • VILENJAK

    6.2.2022 #1 Author

    Zanima me da li postoji nešto u Srbiji što neće poskupeti?! Mi nećemo imati od čega da živimo.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...