Najisplativije bavljenje vrganjima i lisičarkama

Branje pečuraka donosi i do 10.000 dinara dnevno

SrbijaVesti

29.6.2022 09:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Branje pečuraka donosi i do 10.000 dinara dnevno Branje pečuraka donosi i do 10.000 dinara dnevno
Obilne kiše i topli dani doprineli su da gljiva u šumama Centralne Srbije bude u izobilju. Među onim jestivim, najcenjenije su vrganji i lisičarke,... Branje pečuraka donosi i do 10.000 dinara dnevno

Obilne kiše i topli dani doprineli su da gljiva u šumama Centralne Srbije bude u izobilju. Među onim jestivim, najcenjenije su vrganji i lisičarke, pa berači pečuraka ovih dana zadovoljno trljaju dlanovima, jer se za kilogram svežeg vrganja može dobiti i 500 dinara. U zavisnosti od kvaliteta, kilogram sušenog vrganja ide i do 5.000 dinara.

Sakupljanje gljiva ovih dana je aktuelno u grabovim i cerovim šumama. Mnogi berači gljive ne prodaju već ih zamrzavaju, suše ili pasterizuju za domaće potrebe. Goran Kostić iz Kraljeva za portal Nova izjavio je da je intenzivna potraga za pečurkama počela pre dve nedelje.

„Pečuraka ove godine, zbog čestih kiša, ima u izobilju. Iako sa porodicom živim u gradu, svaki vikend provodimo na selu u prirodi. Dogodilo se da za vikend nađem i dvadesetak kilograma vrganja. Samo pravi berači znaju koliko su kvalitetni dani provedeni u šumama“, berač pečuraka iz Kraljeva.

Prema njegovim rečima, otkupljivači za kilogram prvoklasnog vrganja nude oko 400 dinara, dok su druga i treća klasa jeftinije oko 250 dinara. Najisplativije je, kako kaže, sušiti vrganj i čekati povoljnu cenu.

Sušeni vrganj se obično prodaje krajem leta ili početkom jeseni, kada se završi sezona berbe. Otkupljivači trenutno za kilogram prve klase suvog vrganja daju do 5.000 dinara, dok je druga klasa oko 2.500 dinara.

„Osim vrganja, ove godine u izobilju ima lisičarki i petrovača. Prošlog leta se ne sećam da sam našao bilo kakvu pečurku u šumi, takva je suša bila“, otkrio je Kostić.

Sveži vrganji se mogu naći i na kraljevačkoj Zelenoj pijaci za 500 dinara po kilogramu. Zanimljivo je da se na ovoj pijaci može pronaći i tzv. bulindža ili kako je još u nekim krajevima Srbije zovu jajčara i kneginja. Kilogram ove veoma kvalitetne pečurke iznosi 1.000 dinara. Na pijaci su u ponudi i sirnjaje i mlečnice. One su jeftinije, i kreću se između 300 i 400 dinara po kilogramu.

„Svakog dana ih donosim na pijacu. Poznajem pojedine šume, i tačno znam gde ću tražiti pečurke. Ne gubim mnogo vremena, jer to posmatram kao posao. Ali, moram da priznam da je ova godina fantastična za pečurke. Nadam se da će i na jesen biti ovako“, istakao je pijačni prodavac za portal Nova.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...