Stopa nezaposlenosti jedna od glavnih pretnji za ostrvsku ekonomiju

Cene kuća u Velikoj Britaniji mogle bi pasti i do 30 odsto

NekretnineNovacSvetVesti

29.12.2022 09:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Cene kuća u Velikoj Britaniji mogle bi pasti i do 30 odsto Cene kuća u Velikoj Britaniji mogle bi pasti i do 30 odsto
Posmatrano iz istorijske perspektive, situacija na britanskom tržištu nekretnina bi mogla da bude toliko loša da bi cene mogle da padnu i do 30... Cene kuća u Velikoj Britaniji mogle bi pasti i do 30 odsto

Posmatrano iz istorijske perspektive, situacija na britanskom tržištu nekretnina bi mogla da bude toliko loša da bi cene mogle da padnu i do 30 odsto. Ako se tome doda i stopa nezaposlenosti, ekonomija Velike Britanije bi se sledeće godine “mogla naći u nevolji”.

U razgovoru objavljenom ranije u toku decembra, stariji izveštač Džon Stepek (John Stepek) dao je sledeću prognozu: “Cene stambenih nekretnina u Velikoj Britaniji mogle bi nastaviti da padaju – i padaju.”

Ove nedelje Stepek je objasnio da stvar nije u broju dostupnih nekretnina, već da rast kamatnih stopa i uporan rast inflacije udruženim snagama konstantno povlače cene kuća nadole, piše Bloomberg.

Uviđajući da bi ovo mogao biti istorijski presedan, on upozorava da u realnim uslovima pad za 30 odsto sa najviših vrednosti nije nerealan scenario.

Međutim, to nije najgore od svega. Kada su u pitanju neki od najkritičnijih faktora koji ukazuju na zdravlje britanske ekonomije, veću pretnju predstavlja stopa nezaposlenosti, navodi stariji reporter Filip Oldrik (Aldrick).

“Ono što će definisati da li se stambena kriza transformiše u apsolutnu ekonomsku krizu jeste da li je kombinovana sa šokom nezaposlenosti“, kaže Oldrik.

  • GOCA BG

    30.12.2022 #1 Author

    Mogle bi da padnu cene,ali ce se truditi koliko mogu da do toga ne dodje…

    Odgovori

  • MAJALG

    8.1.2023 #2 Author

    Vreme ce pokazazi da li su predvidjanja tacna, ali sigurno da ce doci do pada cena i da inflacija utice na cene.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...