rba prognozira višu stopu inflacije

Centralna banka Australije do avgusta podiže kamatne stope?

BankeNovacSvetVesti

3.2.2022 13:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Centralna banka Australije do avgusta podiže kamatne stope? Centralna banka Australije do avgusta podiže kamatne stope?
Očekivanja da će Centralna banka Australije podići kamatne stope do avgusta ove godine još uvek su u opticaju, a guverner Reserve Bank of Australia... Centralna banka Australije do avgusta podiže kamatne stope?

Očekivanja da će Centralna banka Australije podići kamatne stope do avgusta ove godine još uvek su u opticaju, a guverner Reserve Bank of Australia Filip Lou (Philip Lowe) ne otkriva detalje po ovom pitanju.

Govoreći dan nakon što je RBA okončala svoj program kvantitativnog popuštanja i prognozirala višu stopu inflacije za 2022. godinu, Lou je rekao Nacionalnom pres klubu da, iako je centralna banka posvećena postizanju ciljane inflacije, što je „istorijska prekretnica“, cilj je i da nacionalna stopa nezaposlenosti bude ispod četiri odsto, piše Capital.com.

Godina pred nama će bez sumnje imati svoje izazove i iznenađenja. Ali, na početku februara bliže smo punoj zaposlenosti i postizanju ciljane inflacije nego što smo očekivali. Takođe ćemo tražiti dodatne dokaze da troškovi rada rastu po stopi koja je u skladu sa održavanjem inflacije u okviru ciljanog raspona“, rekao je Lou, i ostao suzdržan na temu kamatnih stopa.

Westpac, jedna od australijskih banaka koja predviđa povećanje kamatne stope od strane RBA u avgustu ove godine, zadržava svoju prognozu uprkos Loveovom govoru. Prema Bilu Evansu (Bill Evans), glavnom ekonomisti u Westpac-u, guvernerov govor samo pokazuje fleksibilnost centralne banke.

U međuvremenu, u susednom Novom Zelandu, očekuje se da će se pooštravanje monetarne politike nastaviti 2022. godine sa još jednim većim nizom brojeva na tržištu rada. Međutim, australijski sused mogao bi da počne da smanjuje ciklus povećanja kamatnih stopa do trenutka kada Australija počne da povećava kamatne stope. Podaci koje je u utorak (1. februara) objavio Stats NZ pokazuju da je inflacija plata merena indeksom troškova rada (LCI) iznosila 2,6 odsto na godišnjem nivou u četvrtom kvartalu 2021. godine, dok su prosečne zarade po satu porasle za 3,8 odsto. Odvojeno, podaci su pokazali da je nezaposlenost pala na 3,2 odsto u četvrtom kvartalu prošle godine.

„Jasno je da je tržište rada trenutno u nepovoljnom položaju. To bi trebalo da zadrži rastuće stope RBNZ-a na agresivan način u narednim mesecima. Zaista, očekujemo da će RBNZ povećati stope sa 0,75 odsto sada na dva procenta do avgusta. Međutim, mislimo da će snaga na tržištu rada izbledeti u drugoj polovini ove godine, jer rastuće kamatne stope i pad cena kuća utiču na rast zaposlenosti. Očekujemo da će stopa nezaposlenosti porasti sa 3,2 odsto sada na 4,5 procenata do kraja sledeće godine“, rekao je Ben Udi (Ben Udy), ekonomista za Australiju i Novi Zeland u Capital Economics-u.

  • Milovan94

    3.2.2022 #1 Author

    Znači možemo očekivati povećanje i kod nas.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...