Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
u toku su pregovori sa volkswagenom i lg-om

Češka želi da privuče velike igrače iz automobilske industrije

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

27.7.2021 19:25 Autor: Miljan Paunović 0

Češka želi da privuče velike igrače iz automobilske industrije Češka želi da privuče velike igrače iz automobilske industrije
Češko Ministarstvo industrije i državno komunalno preduzeće ČEZ intenzivirali su aktivnosti vezane za plan izgradnje fabrike baterija za električna vozila, u nameri da nađu... Češka želi da privuče velike igrače iz automobilske industrije

Češko Ministarstvo industrije i državno komunalno preduzeće ČEZ intenzivirali su aktivnosti vezane za plan izgradnje fabrike baterija za električna vozila, u nameri da nađu partnere za taj projekat vredan više od dve milijarde dolara.

Češka želi da privuče nekog od igrača iz industrije automobila ili baterija za ulaganje u fabriku čiji bi godišnji kapacitet mogao da bude 40 GWh, prenosi Reuters.

Ministar industrije Karel Havliček izjavio je da su vodili razgovore sa Volkswagenom (VW), inače vlasnikom češkog proizvođača automobila Škoda Auto, kao i sa južnokorejskim LG-om.

Ministarstvo industrije i ČEZ su potpisali u utorak memorandum o finansijskoj podršci za ovaj projekat, a procenjeno ulaganje za prvu fazu projekta dostiže više od 50 milijardi kruna (2,29 milijardi dolara). U fabrici bi se otvorilo 2.300 radnih mesta.

Povodom razgovora sa drugim partnerima, Havliček je rekao da ne isključuje mogućnost da se u budućnosti dođe i do plana o izgradnji druge fabrike, ali da to trenutno cilj države.

„Cilj nam je da izgradimo jednu fabriku, a pregovaramo sa dva partnera“, naveo je on.

Dodao je takođe da je država spremna da ponudi podsticaje investitoru.

Ova zemlja je jedna u nizu koje nemačka automobilska grupa VW razmatra kao destinaciju za jednu od šest fabrika baterija koje namerava da izgradi u Evropi do 2030. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...