da li vlada može da zadrži učesnike da potraže veću zaradu "sa strane"

Crnogorski povlašćeni proizvođači razmatraju prodaju struje na stranim tržištima

RegionU fokusuVesti

1.9.2022 09:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Crnogorski povlašćeni proizvođači razmatraju prodaju struje na stranim tržištima Crnogorski povlašćeni proizvođači razmatraju prodaju struje na stranim tržištima
Pojedini crnogorski povlašćeni proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora (OIE) razmišljaju da zbog enormnog poskupljenja struje u svetu plasiraju svoju energiju na stranim tržištima... Crnogorski povlašćeni proizvođači razmatraju prodaju struje na stranim tržištima

Pojedini crnogorski povlašćeni proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora (OIE) razmišljaju da zbog enormnog poskupljenja struje u svetu plasiraju svoju energiju na stranim tržištima po znatno višim cenama nego u Crnoj Gori.

Imajući u vidu da će se cene električne energije teško vratiti na nivo iz 2019. godine, pitanje je kako će vlada reagovati i da li će razgovarati sa tim proizvođačima i sačuvati ih uz povoljne uslove u proizvodnom porfoliju Crne Gore, piše Mina pozivajući se na Pobjedu.

U suprotnom, a takav je ugovor, oni mogu slobodno plasirati svoju energiju na tržištu po znatno višim cenama.

Početkom nedelje objavljeno je da je država od 2014. godine do kraja jula ovim povlašćenim firmama platila 175 miliona evra.

Struju koju proizvedu povlašćeni investitori, među kojima su male hidroelektane, vetroparkovi Krnovo i Možura, kao i solarne elektrane, otkupljuje Crnogorski operator tržišta električne energije (COTEE) po podsticajnim cenama i nju preuzima Elektroprivreda (EPCG).

Takođe, poznato je da su te stavke na računima za utrošenu električnu energiju naznačene kao stavke za OIE.

Proizvođači iz OIE tokom godine proizvedu oko 500.000 MWh električne energije, koju kupuje COTEE, odnosno EPCG, i plasira je građanima. Prošle godine je iz OIE proizvedeno 501,72 hiljade MWh, a cena po kojoj je EPCG otkupila tu energiju iznosila je 50,44 evra po MWh ili 25,3 miliona evra ukupno.

EPCG bi, da nisu postojali ti izvori, zbog sigurnog snabdevanja svih potrošača morala da kupi energiju na berzi po prosečnoj ceni koja je za prošlu godinu bila 93,71 evra po MWh ili ukupno 47 miliona evra.

Razlika u ovoj godini je drastično veća, jer su cene znatno skočile i na berzi se u proseku, za prvih osam meseci, kreću oko 285,34 evra po MWh.

Proizvođačima OIE je u prvih osam meseci ove godine proizvedena energija plaćana po ceni od 85 evra po MWh. Imajući u vidu da su ti proizvođači crnogorskom sistemu do sada isporučili oko 285 GWh, u pitanju je uštedu u budžetu CG od oko 57 miliona evra.

Prema trenutnim povlašćenim i definisanim cenama preko proizvođača OIE, koji u prosečnoj godini participiraju u ukupnoj crnogorskoj proizvodnji električne energije oko 15 odsto, za samo godinu i po napravljena je ušteda od 80 miliona evra. Da nije bilo njihove proizvodnje, ta suma bi morala da bude pokrivena preko EPCG, budžetski ili kroz račune građana.

  • Anna

    1.9.2022 #1 Author

    Pametni ljudi na vreme su gradili vetroparkove i solarne elektrane a mi gradimo autoputeve koji ne vode nikuda. Sad oni izvoze struju a mi možemo da uvozimo istu.

    Odgovori

  • GOCA BG

    1.9.2022 #2 Author

    Crnogorci su na vreme ulagali…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...