Nesuglasice oko novog Zakona o digitalnoj imovini

Da li će domaće menjačnice kriptovaluta morati da pauziraju svoje poslovanje?

Hi-techLifestyleSrbijaVesti

1.2.2021 16:41 Autor: Marko Miladinović 0

Da li će domaće menjačnice kriptovaluta morati da pauziraju svoje poslovanje? Da li će domaće menjačnice kriptovaluta morati da pauziraju svoje poslovanje?
Učesnici panela „Zakonski okviri digitalne imovine u Srbiji“ u okviru kongresa Serbian Visions upozorili su da, zbog propusta u tekstu Zakona o digitalnoj imovini,... Da li će domaće menjačnice kriptovaluta morati da pauziraju svoje poslovanje?

Učesnici panela „Zakonski okviri digitalne imovine u Srbiji“ u okviru kongresa Serbian Visions upozorili su da, zbog propusta u tekstu Zakona o digitalnoj imovini, pružaoci usluga u vezi sa digitalnom imovinom ne mogu da dobiju dozvole za rad pre nego što taj zakon počne da se primenjuje od 30. juna.

Njihova bojazan je da će domaće menjačnice kriptovaluta od tog datuma morati da šalju zahteve za vađenje licenci za rad od Narodne banke Srbije i Komisije za hartije od vrednosti, a uputstva niti formulari za vađenje takvih dozvola još uvek ne postoje, niti će biti u opticaju pre kalendarske polovine godine.

Da li to znači da će sva preduzeća u Srbiji koja se bave transakcijama u oblasti digitalne imovine morati eventualno da zaustave svoje poslovanje na neodređeno vreme?

„Nisam pravnik po struci, pa ne mogu da tumačim da li zaista postoji takav propust u zakonu. Ako postoji, verujem da će biti otklonjen i ne očekujem da će se desiti prekid u radu menjačnica. Takav ishod ne bi bio povoljan po nas, ali ni po državu“, kaže u razgovoru za Biznis.rs Aleksandar Matanović, vlasnik i suosnivač najveće domaće menjačnice kriptovaluta ECD.

Prema njegovim rečima, sve nesuglasice bi morale da budu razrešene, kako bi srpska blokčejn zajednica ostala iole konkurentna u okruženju.

Podsetimo, setom izmena poreskih propisa od prvog januara se prihod ostvaren prodajom kriptovaluta u našoj zemlji oporezuje stopom od 15 odsto prema porezu na kapitalnu dobit, i po tom iznosu nalaze se negde u „zlatnoj sredini“, između zemalja koje su prekonzervativne i onih koje su previše blagonaklone prema transakcijama digitalnih tokena.

Zamoljen da prokomentariše poslednja zbivanja na svetskoj sceni i trodnevni skok vrednosti bitkoina, Matanović kaže da je to kratkotrajna posledica nekoliko tržišnih trendova, koja se nije mnogo osetila u domaćoj tražnji.

„Moguće je da su investicioni fondovi ponovo pribegli bitkoinu u jeku afere sa akcijama Gamestopa, jer on po običaju brzo reaguje na aktuelna berzanska zbivanja. S druge strane, njegova visoka volatilnost se i ogleda u tome što se sada ponovo vratio na vrednosti koje je imao pre vikenda“, zaključuje Matanović.

Bitcoin u ovom trenutku vredi 33.560 dolara, i u veoma je blagom trendu rasta (+0,25 odsto), nakon skokovitosti koju je izrazio prethodnih nekoliko dana kada se u jednom trenutku popeo do 38.000 dolara i nakon toga opet izgubio deo svoje vrednosti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...