Od 1. oktobra Srbijagas račune iskazuje u KWh umesto u kubnim metrima

Da li će promena metodologije obračuna potrošnje gasa uticati na krajnju cenu?

InfrastrukturaNovacSrbijaVesti

5.9.2022 14:06 Autor: Stanislav Stanišić 9

Da li će promena metodologije obračuna potrošnje gasa uticati na krajnju cenu? Da li će promena metodologije obračuna potrošnje gasa uticati na krajnju cenu?
Javno preduzeće Srbijagas saopštilo je na svom zvaničnom veb-sajtu da će se od 1. oktobra isporučeni prirodni gas umesto u kubnim metrima (m3) obračunavati... Da li će promena metodologije obračuna potrošnje gasa uticati na krajnju cenu?

Javno preduzeće Srbijagas saopštilo je na svom zvaničnom veb-sajtu da će se od 1. oktobra isporučeni prirodni gas umesto u kubnim metrima (m3) obračunavati u kilovat-časovima (kWh).

Kako su istakli, dobijena je saglasnost od Agencije za energetiku Republike Srbije koju je doneo Nadzorni odbor preduzeća, a u skladu sa Odlukom o izmenama i dopunama Metodologije za određivanje cene prirodnog gasa za javno snabdevanje.

Izmene metodologije posledica su promene načina merenja isporučenog prirodnog gasa i uvođenja kWh umesto m3 kao obračunske veličine isporučene energije u skladu sa uredbom koja bliže uređuje uslove isporuke i snabdevanja prirodnim gasom.

Iz Srbijagasa navode da promena u načinu iskazivanja cena prirodnog gasa neće imati ekonomsko-finansijske efekte na visinu tarifa i prosečnih cena prirodnog gasa za javno snabdevanje.

Potrebnu saglasnost za promenu metodologije obračuna gasa potvrdio je i Savet Agencije za energetiku Srbije, a na postavljeno pitanje šta ova promena znači za potrošače u našoj zemlji, energetski konsultant Filip Marković za Biznis.rs ističe da sve ovo ne bi trebalo da se odrazi na račune korisnika.

„Promena metodologije ne treba da brine građane jer će cene prema svim dostupnim informacijama ostati nepromenjene. Odluka Srbijagasa uz odobrenje Agencije za energetiku i objavljivanje novog načina merenja ne pokazuje da će potrošnja biti skuplja, objašnjava Marković.

On navodi da su iz opravdanih razloga javnost i potrošači u trenutku energetske krize osetljivi na svaku promenu.

„Ovakav potez jeste zbunjujući jer se gas meri u kubnim metrima, ali nije čudan pošto se u Evropi i svetu meri u kilovat-časovima. Cene gasa izražene u evrima po kilovat-času sastavni su deo podataka Evropske kancelarije za statistiku EU (Eurostat). Pošto kod nas nije bilo jasnog obrazloženja o promeni, pretpostavljam da je ona napravljena zbog usklađivanja sa standardima u Evropi“, ocenjuje Marković.

U svom objašnjenju naš sagovornik ima reči ohrabrenja za potrošače jer po njemu, bar teorijski, potrošnja po kilovat-času bi trebalo da bude povoljnija. Na taj način će se znati kalorijska vrednost energenta, a ukoliko je gas kvalitetan manje će ga biti potrebno za potrošnju.

„Trenutak u kojem dolazi do promene metodologije obračuna potrošnje gasa je takav da otvara sumnju da se nešto krije iza ovakve odluke, ali suštinski za potrošače ne bi trebalo da dođe do većih računa“, zaključuje Marković.

Tagovi
CENA GAS
  • MIŠKOVIĆ

    5.9.2022 #1 Author

    Kao i uvek hoce
    Negativno za potrosače

    Odgovori

  • GOCA BG

    5.9.2022 #2 Author

    Naravno da hoce…

    Odgovori

  • TATJANA

    6.9.2022 #3 Author

    Da ne pocnu racune u evrima da isporucuju

    Odgovori

  • VOJKAN

    6.9.2022 #5 Author

    Sve će uticati na krajnu cenu

    Odgovori

    • MM

      6.9.2022 #6 Author

      A sto uopste menjaju ako ne zele da nam podvale? Hoce li menjati i satove ili ce oni i dalje biti u kubnim metrima pa da oni preracunavaju i na taj nacin nam naplacuju vise?

      Odgovori

  • SUNCOKRET

    6.9.2022 #7 Author

    Uskoro će mo videti da li je tačno to što tvrde, da se neće povecati troškovi korišćenja gasa.

    Odgovori

  • MAJA

    6.9.2022 #8 Author

    Samo fali jos to da poskupi

    Odgovori

  • Sass

    6.9.2022 #9 Author

    Mogli bi i kilograme da racunaju u litre svi ce cutati samo ako je cena ista e sad ko te pita za kolicinu …Ovo je van pameti sta se radi u ovoj drzavi ovom narodu …

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...