Pozitivni izgledi za najtrgovaniju kriptovalutu do kraja godine, tvrde u JP Morgan Chase

Da li inflacija pokreće najnoviji rast bitcoina

SvetVesti

21.10.2021 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs

Da li inflacija pokreće najnoviji rast bitcoina Da li inflacija pokreće najnoviji rast bitcoina
Briga zbog inflacije, a ne optimizam u vezi sa prvim američkim ETF fjučersima zasnovanim na bitcoinu, u stvari dovodi najtrgovaniju digitalnu valutu do novih... Da li inflacija pokreće najnoviji rast bitcoina

Briga zbog inflacije, a ne optimizam u vezi sa prvim američkim ETF fjučersima zasnovanim na bitcoinu, u stvari dovodi najtrgovaniju digitalnu valutu do novih rekordnih vrednosti, tvrde stratezi u investicionoj banci JPMorgan Chase.

„Samo po sebi, trgovina fjučersima verovatno neće pokrenuti novu fazu u vidu znatno većeg uliva svežeg kapitala koji u bitcoin“, napisali su analitičari poznate banke. „Umesto toga, verujemo da je percepcija bitcoina kao bolje zaštite od inflacije nego što je to zlato glavni razlog za trenutni uspon, koji je od septembra pokrenuo prelazak sa zlatnih fjučersa na ove koji su izraženi kroz kriptovalutu“.

Dakle, po tumačenjima iz JP Morgan Chase, trgovanje bitcoin fjučersima nije uzrok, već posledica rasta interesovanja za kriptovalutama u poslednje vreme. Rastuća zabrinutost zbog inflacije obnovila je interese investitora za imovinu koja može delovati kao zaštita – a to uključuje i bitcoin.

Zlato poslednjih nedelja nije uspelo da odgovori na pojačanu zabrinutost zbog rastućih pritisaka na cene, pa je prelazak sa zlatnih fjučersa na fondove za bitcoin ubrzan. „Ova promena toka ostaje netaknuta i podržava dobitne izglede za bitcoin do kraja godine“, rekli su analitičari.

Primera radi, 56 milijardi dolara „težak“ SPDR Gold Shares ETF, sa oznakom GLD, koji prati zlato, je četvrti mesec zaredom u padu, i u tom periodu je izgubio oko 3,6 milijardi dolara, prema podacima koje je prikupio Bloomberg.

Bitcoin je u sredu dostigao novi rekord, po prvi put prešavši granicu od 66.000 dolara. Investitori i analitičari u velikoj meri pripisuju taj proboj optimizmu zbog sve većeg prihvatanja ove kriptovalute u glavnim tokovima tržišta kapitala, nakon uspešnog pokretanja inauguracionog fonda kojim se trguje na berzi za američke investitore.

ProShares BITO ETF je ove nedelje označio veliki trenutak kada je debitovao u utorak kao drugi najtrgovaniji fond. Pojednostavljeno rečeno, on izdaje hartije od vrednosti poput akcija kojim se investitori „klade“ na rezultate čitavog tržišta bitcoina u određenom vremenskom opsegu. BITO je i tokom jučerašnjeg dana nastavio svoj dobar niz, te zabeležio obim trgovanja iznad 29 miliona akcija, što predstavlja više od 1,2 milijarde dolara. To je najbrži ETF koji je dostigao granicu od milijardu dolara, tvrdi Bloomberg Intelligence.

Ali, investitori u bitcoin već su imali „mnoštvo investicionih izbora“ na raspolaganju, ističu u JPMorgan Chase. Stratezi banke ukazuju na još ranije lansiranje Purpose Bitcoin ETF-a (sa tikerom BTCC) u Kanadi, koji je prvo doživeo topli prijem, pa lagano posustajanje interesovanja. „Početna pompa oko BITO-a mogla bi da izbledi posle nedelju dana“, zaključuju u ovoj banci.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.