bez poverenja u dosadašnji lokalne rukovodioce

Demostat: Energetskim preduzećima u Srbiji će upravljati strani profesionalni menadžment

Firme u fokusuPoslovanjeSrbijaVesti

23.12.2022 12:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Demostat: Energetskim preduzećima u Srbiji će upravljati strani profesionalni menadžment Demostat: Energetskim preduzećima u Srbiji će upravljati strani profesionalni menadžment
Norveški partneri, koji će Srbiji pomoći u sprovođenju reformi u sektoru energetike, predložili su model „Management services agreement“, koji podrazumeva da će energetskim državnim... Demostat: Energetskim preduzećima u Srbiji će upravljati strani profesionalni menadžment

Norveški partneri, koji će Srbiji pomoći u sprovođenju reformi u sektoru energetike, predložili su model „Management services agreement“, koji podrazumeva da će energetskim državnim preduzećima u Srbiji upravljati strani profesionalni menadžment, piše Demostat.

Za revitalizaciju energetskih preduzeća, EPS-a, Srbijagasa i drugih, neophodna su finansijska sredstva, između ostalog, i za izgradnju novih kapaciteta. Strani partneri su spremni da pomognu, ali nemaju poverenja u dosadašnji lokalni menadžment, koji je često bio izabran po partijskoj liniji, navodi taj sajt, prenosi Beta.

Država ne namerava da ne bude vlasnik energetskih preduzeća, kažu za Demostat u Ministarstvu rudarstva i energetike, ali i ističu da trenutno glavni problem i nije vlasništvo, već upravljanje.

Cilj je da Srbija ima sigurnost snabdevanja i da ključna energetska preduzeća budu efikasna i profitabilna i upravo to bi trebalo da bude zadatak profesionalnog menadžmenta, navode u ministarstvu.

Dodaju da je cilj i da se kroz unapređenje poslovanja dođe do novca koji bi kasnije bio uložen u jačanje energetskog sektora.

Da li to znači da će stranci biti na čelu državnih energetskih preduzeća i kada će na ta mesta biti postavljeni, Demostat iz ministarstva nije dobio odgovor.

Nema ni odgovora na pitanje da li će konsultantska kuća Rystad Energy, koja je izabrana za partnera u procesu reforme menadžmenta energetskih preduzeća u Srbiji, odabrati profesionalni menadžment i da li će i kada doći do smene rukovodstva u javnim preduzećima.

Foto: Unsplash.com

Za sada iz ministarstva ne preciziraju ni šta je do sada postignuto u okviru saradnje sa Norvežanima i šta će konkretno podrazumevati prvi reformski talas koji bi, kako je ranije najavila resorna ministarka Dubravka Đedović, trebalo da bude završen do marta ili aprila.

Iz ministarstva navode da je iskustvo Norveške kao energetskog giganta dragoceno za Srbiju u procesu reforme srpskog energetskog sektora, s obzirom da je ta skandinavska zemlja pre 30 godina uvela profesionalni menadžment u energetske kompanije i stvorila povoljnu klimu za privatna ulaganja, na održiv način.

„Iz iskustva Norveške, to podrazumeva i da građani osećaju da prirodni resursi pripadaju i njima, a da država i kompanije time treba da upravljaju na odgovoran, racionalan i efikasan način“, navode iz ministarstva.

Kako Demostat saznaje, strani partneri su spremni da pomognu Srbiji u sprovođenju reformi u sektoru energetike, ali nemaju poverenja u dosadašnji lokalni menadžment, koji je često bio izabran po partijskoj liniji.

Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije usvojio je odluku i dao predlog vladi da EPS iz javnog preduzeća promeni formu u zatvoreno akcionarsko društvo sa 100 odsto akcija u vlasništvu države.

Vest o transformaciji EPS-a iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo probudila je spekulacije da se otvaraju vrata privatizaciji i traženju strateškog partnera za najveću energetsku kompaniju u Srbiji, budući da javno preduzeće ne može da se privatizuje, a akcionarsko društvo može.

Ako bi Vlada Srbije donela odluku o privatizaciji, EPS bi mogao da se reformiše u otvoreno akcionarsko društvo i da se deo akcija listira na berzi, kako bi preduzeće došlo do novca za investiranje.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je 15. decembra, odgovarajući na pitanje šta stoji iza ideje da EPS postane akcionarsko društvo, da država neće prodavati EPS i da je cilj da preduzeće izađe na berzu, ali da država ostane većinski vlasnik.

  • SRDJAN

    25.12.2022 #1 Author

    Nasom zemljom treba komplet na rukovodecim mestima da vode stranci. Kako od predsednika drzave tako do predsednika opstine pa da se nadamo necemu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...