Uskoro kraj američke avanture popularne kineske kompanije

Didi pred napuštanjem Njujorške berze

BerzaNovacSvetVesti

7.6.2022 15:39 Autor: Vladimir Jokanović 3

Didi pred napuštanjem Njujorške berze Didi pred napuštanjem Njujorške berze
Vrednost akcija kineske kompanije Didi porasle su za 53 odsto u ponedeljak nakon što se pronela informacija da je pekinški regulator za sajber bezbednost... Didi pred napuštanjem Njujorške berze

Vrednost akcija kineske kompanije Didi porasle su za 53 odsto u ponedeljak nakon što se pronela informacija da je pekinški regulator za sajber bezbednost okončao istragu njenog poslovanja. To bi moglo da omogući kompaniji Didi da vrati aplikaciju na tržište u Kini, već tokom ove nedelje.

Didi nije jedina kineska kompanija na američkoj berzi, čije bi aplikacije uskoro trebalo da se vrate u online prodavnice po okončanju provera, prenosi CNN. Logistički provajder Full Truck Alliance i online platforma za zapošljavanje Kanzhun takođe su pri kraju procesa provere bezbednosti podataka.

Vrednosti akcija te dve kompanije takođe su porasle, 27 i 21 odsto u pretprodajnoj trgovini. Ipak, okončanje istrage u Didiju došlo je prekasni da bi spasilo kompaniju od povlačenja sa berze na Wall Streetu posle svega godinu dana, što će imati dalje posledice po kompaniju.

Sve tri kompanije biće kažnjene, a najviše Didi, saznaje Wall Street Journal. Od njih se takođe očekuje da predaju po jedan odsto kapitala kineskim vlastima, dajući vladi zvaničnu ulogu u odlukama. Time se završava dramatičnih godinu dana za Didi, nekada jednu od najslavnijih i najvrednijih kineskih kompanija. Didi je pokrenuo inicijalnu javnu ponudu (IPO) u SAD prošlog juna, prikupivši 4,4 milijarde dolara.

Međutim, samo nekoliko dana kasnije kineske vlasti zabranile su uslugu deljenja aplikacije u zemlji i pokrenule istragu o sajber bezbednosti. Istraga je sprečila kompaniju da registruje nove korisnike.
Od tada, gotovo 90 odsto tržišne kapitalizacije kompanije Didi je iščezlo, pa je ona pala sa oko 70 milijardi dolara pre godinu dana na oko devet milijardi dolara. Kompanija Didi saopštila je u decembru prošle godine da će napustiti američku berzu ne navodeći razlog.

Foto: Tanjug/AP

Ta najava protumačena je kao pokušaj kompanije da umiri kineske zvaničnike koji su bili nezadovoljni načinom na koji je Didi izašao na inostrano berzansko tržište. Prošlog meseca akcionari su glasali za povlačenje sa berze nakon što je procenjeno da kineski regulatori neće zaključiti istragu dok je kompanija na Wall Streetu.

Didi planira da ponudi svoje akcije na berzi u Hong Kongu, ali nije postavio konkretan vremenski okvir. Kompanija Didi takođe se suočava sa nadzorom američkih regulatora. Ranije ovog meseca objavljeno je da Komisija za hartije od vrednosti istražuje Didi zbog neuspešne IPO.

Kompanija Didi osnovana je pre 10 godina i postigla je ogroman uspeh u Kini. Kompanija pruža usluge prevoza zasnovane na mobilnim aplikacijama, uključujući pozivanje taksija, privatnih automobila, deljenje vožnje na društvenim mrežama i deljenja bicikala, usluge dostave, kao i prodaju, lizing, finansiranje i održavanje vozila.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...