Raste vrednost valuta zavisnih od cena sirovina

Dok američki dolar jača, vrednost jena opada

BankeNovacSvetVesti

27.9.2021 14:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Dok američki dolar jača, vrednost jena opada Dok američki dolar jača, vrednost jena opada
U ponedeljak su ojačale valute zavisne od kretanja cena sirovina, poput australijskog dolara i norveške krune, dok je japanski jen potonuo na gotovo tromesečni... Dok američki dolar jača, vrednost jena opada

U ponedeljak su ojačale valute zavisne od kretanja cena sirovina, poput australijskog dolara i norveške krune, dok je japanski jen potonuo na gotovo tromesečni minimum, pošto je splasnuo strah od širenja tržišnih poremećaja izazvanih krizom prezadužene kineske grupe Evergrande.

Trgovanje jenom pritisli su i rastući prinosi na američke državne dužničke hartije koje su privukle novac japanskih investitora.

Kurs evra prema dolaru nije beležio znatne promene. Jedinstvenom valutom se trgovalo na nivou od oko 1,17 dolara, ne uzimajući u obzir razvoj događaja na nemačkim parlamentarnim izborima u toku vikenda. Na njima su, prema procenama, socijaldemokrate s tesnim rezultatom porazile konzervativni blok CDU/CSU, izveštava Reuters.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema šest glavnih rivala, kreće se oko sredine prošlonedeljnog raspona i trguje se nešto više, na nivou od 93,40 poena.

Pooštravanje američke monetarne politike dovelo je do rasta prinosa na obveznice SAD do najvišeg nivoa od početka jula. Do toga je došlo nakon što su Federalne rezerve (FED) najavile prošle nedelje mogući početak smanjenja programa podsticaja već u novembru, i nagovestile da bi potencijalno podizanje kamatnih stopa moglo da usledi ranije nego što se očekuje.

U jednom trenutku prinos na referentne desetogodišnje američke državne obveznice u ponedeljak je dostigao 1,46 odsto, što je najviši nivo od 2. jula, a potom se spustilo na 1,45 odsto.

Analitičari Commonwealth banke Australije napisali su u belešci za klijente da će američki dolar verovatno ostati između dve unakrsne struje – stavova Komiteta za operacije na otvorenom tržištu i gubitka bojazni vezane za potencijalni bankrot kompanije Evergrande.

Zanrinutost zbog mogućnosti da bi drugi najveći kineski građevinar Evergrande mogao da prestane da otplaćuje dug od 305 milijardi dolara pritiska trgovanje poslednjih nedelja, ali strahovanja od daljeg širenja tržišne krize počinju da se povlače.

Narodna banka Kine ubrizgala je danas u finansijski sistem neto 100 milijardi juana (15,5 milijardi dolara), što je, nakon prošlonedeljne finansijske injekcije od neto 320 milijardi juana, najobimniji paket od januara ove godine.

Nekoliko lokalnih samouprava u Kini otvorilo je specijalne kastodi račune za one koji su investirali u imovinske projekte Evergrande-a, kako bi sredstva usmerena na stambene projekte bila zaštićena, izvestila je tokom vikenda medijska kuća Caixin.

Japanski jen je oslabio na 110,81 jena za dolar, na najniži nivo na kojem je bio i 7. jula.

Australijski dolar je ojačao za 0,37 odsto, na 0,72835 američkih dolara. Norveška kruna porasla za oko 0,4 odsto, na 8,5493 kruna za dolar, što je njen najviši nivo od 6. jula.

Pažnja tržišnih aktera biće ove nedelje usredsređena na zvaničnike centralne banke SAD, pri čemu će se predsednik FED-a Džerom Pauel (Jerome Powell) u utorak pridružiti ministarki finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) u obraćanju u Kongresu.

Evropska centralna banka biće domaćin jednog godišnjeg foruma u utorak i sredu, na kojem će predsednica ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde) govoriti na otvaranju događa, a potom i učestvovati u panel diskusiji drugog dana zajedno sa Pauelom, guvernerom Banke Japana Haruhikom Kurodom i guvernerom Banke Engleske Endrjuom Bejlijem (Andrew Bailey).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...