Centralna banka postepeno usmerava plan za kupovinu sredstava

Mađarska očekuje smanjenje javnog duga

BankeEUNovacRegionVesti

27.9.2021 13:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Mađarska očekuje smanjenje javnog duga Mađarska očekuje smanjenje javnog duga
Lokalno tržište obveznicama u Mađarskoj trebalo bi da doživi “lagano sletanje” jer centralna banka postepeno usmerava svoj program za otkup ovih sredstava, jednu od... Mađarska očekuje smanjenje javnog duga

Lokalno tržište obveznicama u Mađarskoj trebalo bi da doživi “lagano sletanje” jer centralna banka postepeno usmerava svoj program za otkup ovih sredstava, jednu od najagresivnijih kampanja za monetarno targetiranje u Evropskoj uniji.

Centralna banka Mađarske smanjila je nedeljni cilj za kupovinu obveznica sa 50 milijardi forinti, koliko je iznosio prošle nedelje, na 40 milijardi (131 milion dolara). To je drugo po redu smanjenje od 10 milijardi forinti u 10 meseci. Centralna banka planira da zadrži trenutni nivo otkupa obveznica do decembarskog izveštaja, prenosi Bloomberg.

Kako je izvršni direktor Agencije za upravljanje javnim dugom Zoltan Kurali izjavio u intervjuu u petak, mađarsko tržište obveznicama očekuje “lagano sletanje”, bez mnogo turbulencija.

Odlučno povlačenje programa olakšica centralne banke dovelo bi u rizik od rasprodaje mađarskih obveznica, dok postepeno usmeravanje može nastaviti da povećava prinose, naveo je u svom istraživanju 16. septembra ekonomista banke UniCredit Dan Bukša (Dan Bucșa). Prinos na desetogodišnje mađarske obveznice u forintama bio je oko 3,17 odsto u ponedeljak, što je blizu najvišeg još od maja.

Vlada Mađarske planira podsticajne prodaje obveznica sa varijabilnom kamatnom stopom u forintama koje će sazrevati do 2029. godine, nakon što je već prodala 1.000 milijardi forinti sličnih obveznica sa rokom do 2027. godine, izjavio je Kurali. Obveznice sa varijabilnom kamatnom stopom nisu u spektru hartija od vrednosti koja kupuje centralna banka. Sa domaćim prinosima u porastu, Mađarska je neočekivano revidirala finansijski plan za ovu godinu, prema kome će prodati dolarske obveznice za 4,25 milijardi dolara, a one u evrima za jednu milijardu evra.

Ovaj novac namenjen je za popunjavanje finansijskih rupa koje su nastale zbog odluke Evropske unije da odloži odobrenje sredstava za oporavak zemlje zbog pandemije. Oko 3,3 milijarde dolara, odnosno 1.000 milijardi forinti, biće iskorišćeno za pretfinansiranje troškova za sledeću godinu, izjavio je Kurali.

Kako primećuje rejting agencija Moody’s, revizija finansijskog plana je važan faktor u rastu rejtinga Mađarske prema Baa2, drugom najnižem stepenu ulaganja.

U ovoj godini, kada Mađarska postavlja rekorde u ekonomskom rastu i oporavlja se od pandemije korona virusa, finansijski plan koji stavlja u centar pažnje problem dugovanja može pomoći da se dug spusti u odnosu na cenu bruto domaćeg proizvoda do 2023. godine, izjavili su iz agencije Moody’s.

Mađarska još uvek razmatra i izdavanje zelenih „Panda“ obveznica, odnosno hartija od vrednosti u juanima koje su izdale strane organizacije na kineskom lokalnom tržištu. Izdavanje, ukoliko se nastavi, može se naći u rasponu između 155 miliona i 309 miliona dolara, rekao je Kurali.

Napori da se obveznice prodaju u Aziji uticaće na strategiju Mađarske da održi bliske veze sa kineskom ekonomijom. Mađarska je prodala dva miliona juana u Panda obveznicama 2018. godine, i milijardu u prvoj prodaji 2017. godine.

Godinu dana pre toga, ona je prodala dug kineskom ofšor Dim Sum tržištu, koje je prvi put koristilo valute jedne istočnoevropske zemlje.

Čak i sa rastom prodaje obveznica strancima, Mađarska planira da zadrži svoj udeo dugovanja u stranim valutama u rasponu od 10 do 20 odsto. Kako je ocenio Kurali, njihova strategija se verovatno neće promeniti toliko drastično da pređe granicu od 20 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...