Bivši predsednik ECB pripremio izveštaj za Evropsku komisiju

Dragi savetuje EU da koristi više carina i subvencija

EUVesti

14.6.2024 15:57 Autor: Vladimir Jokanović 3

Dragi savetuje EU da koristi više carina i subvencija Dragi savetuje EU da koristi više carina i subvencija
EU mora da bude manje „pasivna“ u odbrani svojih ekonomskih interesa protiv pretnji iz zemalja kao što je Kina, koje imaju „nepravedne prednosti“, rekao... Dragi savetuje EU da koristi više carina i subvencija

EU mora da bude manje „pasivna“ u odbrani svojih ekonomskih interesa protiv pretnji iz zemalja kao što je Kina, koje imaju „nepravedne prednosti“, rekao je bivši italijanski premijer Mario Dragi (Mario Draghi).

Evropska unija bi trebao da bude spremna da koristi više carina i subvencija, rekao je Dragi, nagoveštavajući da će podržati intervencionističkiju industrijsku politiku u svom izveštaju koji će biti objavljen sledećeg meseca, a koji će sadržati preporuke za poboljšanje konkurentnosti Evrope.

U govoru nekoliko dana nakon što je EU najavila znatno veće carine na uvoz kineskih električnih vozila, Dragi je rekao: „Ne želimo da postanemo protekcionisti u Evropi, ali ne možemo biti pasivni ako akcije drugih ugrožavaju našu prosperitet.

„Čak i nedavne odluke SAD da uvedu carine Kini imaju posledice po našu ekonomiju zbog preusmeravanja izvoza“, dodao je on, ističući da se Evropa suočava sa većim izazove nego SAD, jer je „više ranjiva kako na neaktivnost u trgovini, tako i na odmazdu“.

Dragija je zadužila Evropska komisija da pripremi izveštaj o tome kako EU može da se nosi sa globalnom konkurentnošću, dok raste zabrinutost da je ekonomija EU zaostala za SAD i Kinom nakon što su je teže pogodili pandemija korona virusa i rat u Ukrajini.

Bivši predsednik Evropske centralne banke govorio je u Španiji, gde je dobio nagradu Karlos Peti od španskog kralja Felipea Šestog za svoj doprinos regionu. EU je u sredu obavestila proizvođače automobila da će privremeno povećati carine na uvoz kineskih električnih vozila sa 10 na 48 odsto, zbog korišćenja državnih subvencija.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.