Gotovo premašen desetogodišnji rekord

Drastično porasla cena kukuruza u SAD

AgrobiznisBiznisSvetVesti

19.4.2022 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Drastično porasla cena kukuruza u SAD Drastično porasla cena kukuruza u SAD
Cena kukuruza na terminskom tržištu u Čikagu za džak od 25,4 kg (jedan bušel) premašila je osam dolara prvi put u poslednjih skoro 10... Drastično porasla cena kukuruza u SAD

Cena kukuruza na terminskom tržištu u Čikagu za džak od 25,4 kg (jedan bušel) premašila je osam dolara prvi put u poslednjih skoro 10 godina, približavajući se rekordnom nivou zbog straha od poremećaja u globalnoj ponudi.

Ugovori za isporuku kukuruza u narednom periodu (fjučersi) sklapaju se po ceni od 8,04 dolara za bušel, višoj za 2,6 procenata, jer sukob u Ukrajini, koja je jedan od vodećih svetskih proizvođača ove žitarice, ne pokazuje znake popuštanja, izveštava Bloomberg, a prenosi RTS.

Cene kukuruza u Sjedinjenim Američkim Državama nisu bile na nivou od osam dolara za bušel još od septembra 2012. godine, nakon razarajuće suše koja je desetkovala prinose na američkom srednjem zapadu, kada je cena dostigla istorijski rekord od 8,49 dolara po bušelu.

Izglede globalne ponude kukuruza ugrozio je napad Rusije na Ukrajinu, koji je poremetio poljoprivredu i trgovinske tokove u tom regionu, koji u ukupnom svetkom izvozu učestvuje sa oko jednom petinom.

Dodatnu brigu predstavlja prolećna setva, jer rast cena đubriva pomračuje izglede setve u SAD, koje su najveći svetski proizvođač kukuruza.

Pored toga, naredni rod kukuruza u Ukrajini mogao bi da bude manji za skoro 40 odsto u odnosu na prošlu godinu, prema proceni ukrajinskog udruženja za žitarice.

Američki farmeri nameravaju da poseju više soje nego kukuruza ove godine, što je tek treći takav slučaj u istoriji SAD, jer ih rekordne cene đubriva primoravaju da se odreknu uzgoja žitarica koje su skupe.

 • SNEZANA

  19.4.2022 #1 Author

  Sve je poskupelo znacajno nazalost usled sve situacije

  Odgovori

 • TATJANA

  19.4.2022 #2 Author

  Jos jedno poskupljenje u moru ostalih

  Odgovori

 • STRELAC

  19.4.2022 #3 Author

  GMO kukuruz i soja,neka hvala!

  Odgovori

 • GOCA BG

  19.4.2022 #4 Author

  Nista iznenadjujuce…

  Odgovori

 • MAJALG

  25.4.2022 #5 Author

  Jednostavno rat koji se vodi utice na sve ali u negativnom svetlu, posto cene samo skacu i ne vidi se kraj ovog haosa.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...