DRUŠTVENE MREŽE POD PRISMOTROM BRITANSKIH SUDOVA Facebook, Twitter i TikTok mogu da izgube i do 10 odsto godišnje zarade

Hi-techLifestyleSvetVesti

15.12.2020 10:24 Autor: Marko Miladinović 1

DRUŠTVENE MREŽE POD PRISMOTROM BRITANSKIH SUDOVA Facebook, Twitter i TikTok mogu da izgube i do 10 odsto godišnje zarade DRUŠTVENE MREŽE POD PRISMOTROM BRITANSKIH SUDOVA Facebook, Twitter i TikTok mogu da izgube i do 10 odsto godišnje zarade
Britanska vlada saopštila je da će pooštriti mere kontrole nad sadržajem koji se plasira i deli po najpopularnijim internet platformama, sa posebnim ciljem da... DRUŠTVENE MREŽE POD PRISMOTROM BRITANSKIH SUDOVA Facebook, Twitter i TikTok mogu da izgube i do 10 odsto godišnje zarade

Britanska vlada saopštila je da će pooštriti mere kontrole nad sadržajem koji se plasira i deli po najpopularnijim internet platformama, sa posebnim ciljem da se od malicioznog, lažnog i pornografskog sadržaja zaštite maloletni građani.

Nova regulativa počeće da se primenjuje već od januara naredne godine, saopštio je ministar zadužen za digitalizaciju, Oliver Dauden (Oliver Dowden).

Između ostalog, ona će podrazumevati da će velike tehnološke kompanije koje stoje iza društvenih mreža, odnosno njihovi direktori, biti pozivani na odgovornost za sve štetne ili lažne objave. Takođe, sadržaj koji je legalan ali neprimeren za maloletnike, moraće da bude propisno označen.

Foto: Pixabay

Facebook i Google su tokom prethodnih nekoliko meseci najavili da će sarađivati sa britanskim regulatorima u donošenju i sprovođenju novih pravila.

Ofcom je državna institucija koja u Velikoj Britaniji kontroliše rad digitalnih medija, i po novim zakonima od sledeće godine imaće mogućnost da kažnjava međunarodne tehnološke gigante novčanim iznosima do 18 miliona funti ili 10 procenata globalne godišnje zarade, u zavisnosti koji od ova dva iznosa je veći.

Jedini oblici objava na „britanskom delu interneta“ koji će biti izuzeti od najavljene oštre kontrole su online novinski članci, kao i komentari čitalaca, jer oni potpadaju pod zakone koji regulišu slobodu govora, naglasio je ministar Dauden.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...