Srbija proizvodi dovoljno pšenice i kukuruza

Država može da uvede izvozne kvote ako cene nastave da rastu

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

4.3.2022 08:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Država može da uvede izvozne kvote ako cene nastave da rastu Država može da uvede izvozne kvote ako cene nastave da rastu
Sukob Ukrajine i Rusije se u velikoj meri odrazio na domaće tržište pšenice i kukuruza, trend rasta cena se nastavlja, a dalji razvoj situacije... Država može da uvede izvozne kvote ako cene nastave da rastu

Sukob Ukrajine i Rusije se u velikoj meri odrazio na domaće tržište pšenice i kukuruza, trend rasta cena se nastavlja, a dalji razvoj situacije i posledice na svetsko tržište žitarica i hrane su nepredvidivi.

Ukoliko cene nastave da rastu neplaniranom brzinom država će imati način da to reguliše, istakla je za Danas direktorka Udruženja Žita Srbije, Sunčica Savović.

“Najbolji način, koji neće oštetiti ni proizvođače ni izvoznike jesu izvozne kvote. Za proizvođače bi apsolutno bilo neodgovarajuće da se uvede zabrana izvoza, imajući u vidu da je za 50 odsto bila skuplja jesenja setva, to bi trebalo izbeći. Uvođenjem kvota za izvoz pšenice i kukuruza treba regulisati cene na domaćem tržištu i to je ideja o kojoj bi moglo da se razmišlja ukoliko bi cena pšenice i kukuruza naprasno i nekontrolisano počela da raste na domaćem tržištu”, napominje Savović.

Ona podseća da je Rusija četvrti proizvođač pšenice na svetu, da imaju proizvodnju od 75 miliona tona, a da gotovo četvrtinu izvoze. Ukrajina proizvodi 33 miliona tona, od čega 24 miliona izvozi. Kada se radi o kukuruzu, Ukrajina proizvodi 42 miliona tona, a Rusija 15 miliona tona.

“Do danas su pšenica i kukuruz izlazili preko granica, i preko Crnog mora i kopnenih granica, ali Ukrajina je od danas kako nezvanično saznajemo, objavila zabranu izvoza”, ističe Savović.

Zatvaranje ove dve zemlje, koje u svetskom izvozu pšenice učestvuju sa više od 28 odsto, a 19 odsto kada se radi o kukuruzu, nastaviće, smatra Savović, da pravi ozbiljne probleme njihovim kupcima, ali ne i nama – jer mi nismo njihovi kupci.

“Srbija proizvodi dovoljno pšenice i kukuruza za sebe i u tom smislu naše tržište nije ni najmanje ugroženo. Ono što će biti izvezeno zavisiće od konkurentnosti naše cene i od eventualno nekih mera ograničenja uvoza ukoliko ih država donese”, kaže Savović.

Izvoz zavisi od količina zaliha iz prethodne godine, kao i proizvodnje, a Savović kaže da imamo zaliha i pšenice i kukuruza za izvoz.

“Ako drastično ne poraste tražnja zbog dešavanja u Ukrajini mi ćemo u sledeću ekonomsku godinu ući sa rekordnim zalihama”, ističe Sunčica Savović.

  • Ika

    4.3.2022 #1 Author

    Treba da se koriguje da mi ne ispastamo

    Odgovori

  • NIKOLA.NIDZO

    4.3.2022 #3 Author

    i neka se zastite domaci proizvodjaci

    Odgovori

  • MARKO7

    4.3.2022 #4 Author

    Samo nebih voleo da mi ispaštamo zbog toga.. Ž

    Odgovori

  • MAJALG

    4.3.2022 #5 Author

    Mislim da prvo mi treba da obezbedimo nase robne rezerve, pa potom da razmisljamo o izvozu.

    Odgovori

  • GOCA BG

    4.3.2022 #7 Author

    Samo da naprasno ne skoci cena na nasem trzistu…

    Odgovori

  • ZVE84

    4.3.2022 #8 Author

    Samo proizvođač da ima koristi od toga, a ne samo država

    Odgovori

  • DANIJELA

    5.3.2022 #9 Author

    Pa da imamo dovoljno ali do kada?! Pitam se sta ce biti od ovogodisnje setve s’obzirom na cene semena i djubriva.

    Odgovori

  • VERA

    6.3.2022 #10 Author

    M9ra taoo da bi sacuvali za domace trziste neophodnu kolicinu zitarica.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...