Podrška postpandemijskom jačanju srpske privrede

EBRD odobrila 2,3 milijarde dinara zajma za oporavak malih i srednjih preduzeća

BankeEUNovacRegionSrbijaVesti

7.12.2021 12:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EBRD odobrila 2,3 milijarde dinara zajma za oporavak malih i srednjih preduzeća EBRD odobrila 2,3 milijarde dinara zajma za oporavak malih i srednjih preduzeća
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je OTP banci Srbija AD Novi Sad odobrila zajam u iznosu od 2,3 milijarde dinara (20 miliona... EBRD odobrila 2,3 milijarde dinara zajma za oporavak malih i srednjih preduzeća

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je OTP banci Srbija AD Novi Sad odobrila zajam u iznosu od 2,3 milijarde dinara (20 miliona evra) za dalje kreditiranje malih i srednjih preduzeća (MSP) u Srbiji. Kreditna linija će služiti kao podrška kreditiranju privatnih preduzeća u vidu linija za obrtni kapital i investicionih kredita, pre svega za MSP koja posluju u ekonomski manje razvijenim delovima zemlje.

Kreditna linija se odobrava kao podrška postpandemijskom oporavku srpske privrede i jačanju njene otpornosti na srednji i duži rok. Ona će dodatno osnažiti pristup kreditiranju MSP u dinarima u Srbiji, gde je gotovo 60 odsto kreditnog portfolija bankarskog sektora u evrima.

CEO i predsednik Izvršnog odbora (IO) OTP banke Sebija rekao je da njegova banka snažno podržava sektor MSP i malih preduzeća jer on, kako je rekao, predstavlja kičmu naše privrede.

„Verujem da će upravo potpisana kreditna linija sa EBRD osnažiti našu dalju saradnju i finansiranje MSP sektora u Srbiji“, rekao je on.

Direktorka EBRD za finansijske institucije na Zapadnom Balkanu i Istočnoj Evropi je navela da će ovo potpisivanje sporazuma ojačati poverenje u finansijski sistem.

„Jedva čekamo da započnemo saradnju sa OTP bankom i da zajednički podržimo mala preduzeća u Srbiji. Posebno nam je drago što potpisujemo kreditnu liniju u lokalnoj valuti, jer će to ojačati poverenje u finansijski sistem“, rekla je ona.

Kako se navodi u saopštenju, OTP banka Srbija AD Novi Sad ima potencijal da obezbedi potrebno finansiranje manjim preduzećima i da doprinese razvoju MSP sektora u celoj zemlji.

EBRD je vodeća investiciona institucija u Srbiji. Banka je do danas uložila preko 6,9 milijardi evra u 296 projekata u zemlji. Fokus banke u Srbiji jeste razvoj privatnog sektora, poboljšanje javne komunalne infrastrukture i olakšavanje tranzicije zemlje ka zelenoj ekonomiji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...