rat u ukrajini utiče na procene

Ekonomski instituti smanjili prognozu privrednog rasta Nemačke

AnalizaSvetU fokusuVesti

13.4.2022 13:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Ekonomski instituti smanjili prognozu privrednog rasta Nemačke Ekonomski instituti smanjili prognozu privrednog rasta Nemačke
Grupa vodećih ekonomskih instituta smanjila je prognoze ovogodišnjeg rasta u Nemačkoj, predviđajući da će najveća evropska ekonomija rasti za 2,7 odsto budući da rat... Ekonomski instituti smanjili prognozu privrednog rasta Nemačke

Grupa vodećih ekonomskih instituta smanjila je prognoze ovogodišnjeg rasta u Nemačkoj, predviđajući da će najveća evropska ekonomija rasti za 2,7 odsto budući da rat Rusije protiv Ukrajine utiče na izglede.

Pet instituta revidiralo je prognoze u odnosu na prošlu jesen kada su predviđali rast od 4,8 odsto. Oni predviđaju još lošiji učinak ako se naglo prekinu isporuke ruskog gasa, prenosi Beta.

Ekonomisti su za revidiranu prognozu rasta okrivili rat i tok pandemije korona virusa koji je tokom zime bio „gori od očekivanog“.

Za 2023. godinu ekonomisti predviđaju umereno bolji rast od 3,1 odsto. Osnovna predviđanja za ovu i narednu godinu pretpostavljaju nastavak isporuke gasa bez dalje ekonomske eskalacije zbog rata u Ukrajini, rekli su oni.

Ako isporuka energije bude prekinuta, predviđaju rast od 1,9 odsto ove godine i smanjenje od 2,2 odsto u 2023.

Ekonomisti navode da će „kumulativni gubitak BDP u 2022. i 2023. godini u slučaju zamrzavanja snabdevanja verovatno biti oko 220 milijardi evra, odnosno 239 milijardi dolara.

Nemačka se oslanja na Rusiju za oko 40 odsto svojih isporuka prirodnog gasa. Vlada radi na smanjenju te zavisnosti, ali kaže da joj je potrebno vreme da se u potpunosti oslobodi potreba za ruskim gasom i protivi se trenutnoj obustavi snabdevanja iz Rusije. Prošle godine nemački BDP je porastao za 2,9 odsto.

  • GOCA BG

    13.4.2022 #1 Author

    Prognoza im je losa,bez ruskog gasa su u velikom problemu…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...