Evropska komisija zabrinuta zbog regulative internet protokola

EU predstavlja strategiju za ostvarivanje većeg uticaja u digitalnoj i zelenoj standardizaciji

AnalizaEUU fokusuVesti

1.2.2022 20:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

EU predstavlja strategiju za ostvarivanje većeg uticaja u digitalnoj i zelenoj standardizaciji EU predstavlja strategiju za ostvarivanje većeg uticaja u digitalnoj i zelenoj standardizaciji
Evropska unija nastoji da poveća svoj uticaj kada je u pitanju postavljanje standarda za ključnu digitalnu i zelenu tehnologiju podstaknuta zabrinutošću da Kina i... EU predstavlja strategiju za ostvarivanje većeg uticaja u digitalnoj i zelenoj standardizaciji

Evropska unija nastoji da poveća svoj uticaj kada je u pitanju postavljanje standarda za ključnu digitalnu i zelenu tehnologiju podstaknuta zabrinutošću da Kina i neke korporacije imaju „prekomerni uticaj“.

Ekonomska komisija spremna je da predstavi strategiju čiji je cilj da obezbedi značajniju poziciju za EU u međunarodnim telima u kojima su mnoge specifikacije globalne tehnologije odbačene, piše Bloomberg.

Kompanije koje posluju na više tržišta teže da pristup regulaciji i proizvodima bude isti za sve. Zahvaljujući tome, EU je imala moć da “izvozi” standarde uspostavljene unutar zajednice kompanijama i zemljama koje žele da posluju na njenoj teritoriji.

Kako se navodi u nacrtu dokumenta koji Evropska komisija planira da predstavi, strane koje su poslovale sa EU sledile su „ previše strateški pristup“ u postavljanju standarda, te su stekli uticaj u međunarodnim odborima za standardizaciju.

Kina je naporno radila na tome da se njeni saveznici nađu u telima za kreiranje standarda u vezi sa tehnološkim parametrima, navode osobe upoznate sa situacijom.

“U strateškim sektorima vezanim za baterije, identifikacija lica ili digitalni blizanac (odnosno virtuelni modeli dizajnirani da precizno odražavaju fizičke objekte) drugi regioni preuzimaju vodeću ulogu u međunarodnim tehničkim komitetima i forsiraju tehnološka rešenja“, stoji u nacrtu dokumenta.

EU je posebno zabrinuta zbog gubitka položaja u Međunarodnoj uniji za telekomunikacije, Međunarodnoj organizaciji za standardizaciju i Međunarodnoj elektrotehničkoj komisiji, navodi se u nacrtu dokumenta.

Još jedan razlog za brigu Evropskoj komisiji predstavlja međunarodna standardizacija internet protokola, koja je sve više politizovana.

Deo strategije EU da postane prvi pokretač i predvodnik u postavljanju međunarodnih standarda uključuje njene trgovinske sporazume i saradnju sa drugim zemljama koje podržavaju njene stavove, uključujući Sjedinjene Američke Države. Ovo je jedna od tema o kojima bi se moglo razgovarati tokom sledećeg sastanka Saveta za trgovinu i tehnologiju u maj, saopštili su zvaničnici EU.

Osim toga, Evropska komisija je izrazila zabrinutost zbog „neujednačenog uticaja i glasačke moći“ koji ukazuju na interese koje neke korporacije imaju u Evropskog instituta za standarde telekomunikacija i nekih drugih evropskih organizacija.

Zbog toga je komisija odlučila da izmeni pravila EU, te da nacionalna tela za standardizaciju postanu u potpunosti odgovorna kada su u pitanju odluke vezane za kritične faze razvoja standarda, kao što su tehničke specifikacije, evropski standardi ili harmonizovani standardi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...