Evropa parira Kini ulaganjem 300 milijardi evra u projekat "Global gateway"

Prikriveno subvencionisanje evropske privrede

BankeBiznisEUInfrastrukturaInvesticijeNovacVesti

12.12.2021 11:04 Autor: Stanislav Stanišić 1

Prikriveno subvencionisanje evropske privrede Prikriveno subvencionisanje evropske privrede
Evropska komisija je saopštila da će, zajedno sa finansijskim organizacijama, uložiti 300 milijardi evra do 2027. godine u međunarodni projekat izgradnje infrastrukture i povezanosti... Prikriveno subvencionisanje evropske privrede

Evropska komisija je saopštila da će, zajedno sa finansijskim organizacijama, uložiti 300 milijardi evra do 2027. godine u međunarodni projekat izgradnje infrastrukture i povezanosti kroz pametne, čiste i bezbedne digitalne, energetske i transportne mreže – „Global gateway“, i ojačati zdravstvo, obrazovanje i istraživačke sisteme u svetu, što je u medijima ocenjeno kao snažna konkurencija kineskom projektu „Belt and road“.

„Treba imati u vidu celinu tih paketa koji zapravo treba da stimulišu privredu Evropske unije koja bez njih verovatno ne bi mogla da se pokrene sa mrtve tačke“, kaže za Biznis.rs advokat i stručnjak za geopolitičke odnose Branko Pavlović.

On ocenjuje da je smisao fonda da bude neka vrsta prikrivenog subvencionisanja evropske privrede.

Kada odlučite da odvojite 300 milijardi za određene investicije onda imate dva cilja – jedan je da parirate kineskim projektima, a drugi da uposlite svoju privredu“, objašnjava Pavlović.

Naš sagovornik ističe da nema sumnju da će tenderi za infrastrukturne poslove biti tako postavljeni da upravo neka od kompanija iz Evropske unije dobije posao. Tako će evropske kompanije dobiti sve ili veći deo posla koji se finansira evropskim novcem.

„Svi ti paketi su kohezioni faktor Evropske unije koja sama po sebi ima velikih političkih problema. Kada pogledate sve te programe pomoći koji zbirno dolaze do cifre od 3.000 milijardi evra, onda i oni političari koji su skeptični po pitanju budućnosti Evropske unije kažu – pa čekaj da vidimo da se završe svi ti programi do 2027. godine, pa ćemo onda politički zaoštravati“, ocenjuje Pavlović.

Foto: Pixabay.com

Evropska komisija je u svom saopštenju povodom pokretanja projekta „Global gateway“ prenela da će EU ponuditi svoje finansiranje pod fer i povoljnim uslovima, kako bi ograničila rizik od dugova.

„Partneri će morati da se pridržavaju vladavine prava, podržavajući visoke standarde ljudskih, socijalnih i radničkih prava i poštujući norme, od međunarodnih pravila i standarda do intelektualne svojine“, stoji u saopštenju.

„Postupak EU je pametan, ali je kratkoročan, neće obezbediti ozbiljnije popravljanje performansi unutar Unije, naročito zbog toga što će zapravo najrazvijenije privrede poput Nemačke i Francuske po prirodi uzeti veći deo svih tih projekata i time dalje nastaviti raslojavanje među članicama“, komentariše Pavlović.

On smatra da je ključni problem Evropske unije svrstavanje na istoj političkoj ravni sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje izuzetno šteti evropskoj privredi jer ona mora biti povezana i sa Rusijom i sa Kinom ukoliko želi da se razvija.

„Svi ti fondovi i sredstva koja se upumpavaju imaju za cilj da potisnu političke snage koje dovode u pitanje budućnost Unije i evrozone“, navodi naš sagovornik.

Branko Pavlović očekuje da će sredstva iz ovog projekta namenjena Zapadnom Balkanu, u iznosu od 30 milijardi evra, biti investirana u infrastrukturu i obnovljive izvore energije.

  • GocaBG

    12.12.2021 #1 Author

    Par zemalja ce imati korist od toga,a ostale minimalno…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...