Istraživanje fondacije robert bosch

Deca u Nemačkoj sve siromašnija

AnalizaEUU fokusu

20.9.2023 18:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Deca u Nemačkoj sve siromašnija Deca u Nemačkoj sve siromašnija
Siromašne dece je u nemačkim školama više nego ranije i slabiji društveni položaj ostavlja traga na učenicima. Finansijka nesigurnost u porodici je sada donekle... Deca u Nemačkoj sve siromašnija

Siromašne dece je u nemačkim školama više nego ranije i slabiji društveni položaj ostavlja traga na učenicima. Finansijka nesigurnost u porodici je sada donekle veća nego prošle godine, saopštila je rezultate svog istraživanja Fondacija Robert Bosch, pozivajući se na iskaze prosvetnih radnika.

Svaki treći nastavnik (33 odsto) naveo je u takozvanom školskom barometru da su deca i mladi češće nego ranije zabrinuti za materijalnu situaciju svoje porodice. U socijalno ugroženim sredinama to je kazao skoro svaki drugi nastavnik (48 odsto), prenosi agencija DPA.

Isto tako, više od svakog trećeg nastavnika (37 odsto) uočava da deca nemaju uopšte ili dovoljno stvari za školu, kao što su sveske ili knjige. Učenici češće nego ranije u školu dolaze bez doručka (30 odsto).

Četvrtina nastavnika (24 odsto) prijavila je da dobija više opravdanja zbog bolesti – uoči višednevnih izleta. A 16 odsto češće nego ranije primećuje da njihovi učenici uopšte ne mogu da plate ručak ili ne mogu da ga plate na vreme.

Siromašna deca prečesto postaju siromašni odrasli. Nedostatak novca kod kuće sprečava mlade ljude da učestvuju u društvenom i kulturnom životu, što utiče na psihosocijalno zdravlje“, rekla je Dagmar Volf (Dagmar Wolf) iz Fondacije Robert Bosch.

Pošto je siromaštvo relativno i ne može se meriti samo u novcu, u Nemačkoj se obično koristi izraz „rizik od siromaštva“. Ako neko prima manje od 60 odsto prosečnog prihoda smatra se da je „u riziku od siromaštva“ – kao i deca i mladi iz takvih porodica.

Prag siromaštva je prošle godine iznosio oko 1.250 evra neto mesečno za osobu koja živi sama, prema podacima zavoda za statistiku.

  • Jj992

    20.9.2023 #1 Author

    Potpuno ih razumemo

    Odgovori

  • SABRINA

    21.9.2023 #2 Author

    Žao mi je ovo što piše za decu u Nemačkoj, ali mi je još žalije kada pročitam kakvih slučajeva ima kod nas.

    Odgovori

  • Maky

    21.9.2023 #3 Author

    Zalosno………

    Odgovori

  • jevtić

    21.9.2023 #4 Author

    Siromaštvo je nažalost svuda zastupljeno….sad negde manje, negde više ..

    Odgovori

  • colorida_cielo

    1.10.2023 #6 Author

    Zaista zabrinjavajuće s obzirom da je u pitanju najrazvijenija država EU, a mi smo navikli na to navikli pa i neprimecujemo našu situaciju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...