Dogovor sindikata i čuvenog proizvođača automobila

Lamborghini prelazi na četvorodnevnu radnu nedelju

AutomobiliEUU fokusu

7.12.2023 08:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Lamborghini prelazi na četvorodnevnu radnu nedelju Lamborghini prelazi na četvorodnevnu radnu nedelju
Italijanski proizvođač luksuznih automobila Lamborghini postigao je dogovor sa sindikatima FIOM i FIM-CISL o uvođenju četvorodnevne radne nedelje. Novo radno vreme će važiti za... Lamborghini prelazi na četvorodnevnu radnu nedelju

Italijanski proizvođač luksuznih automobila Lamborghini postigao je dogovor sa sindikatima FIOM i FIM-CISL o uvođenju četvorodnevne radne nedelje.

Novo radno vreme će važiti za radnike u proizvodnji koji će ubuduće imati rotirajući raspored u dve smene. Umesto uobičajenih pet dana, oni će raditi četiri dana nedeljno. Sindikati FIOM i FIM-CISL nazvali su ovaj sporazum istorijskim zato što će italijanski proizvođač automobila značajno smanjiti radno vreme bez smanjenja plata, prenosi eKapija, pozivajući se na Reuters.

Tako će Lamborginijevi zaposleni na svojim radnim mestima provoditi 31 dan manje na godišnjem nivou nego do sada. Sličan koncept četvorodnevne radnje nedelje testiran je i u drugim evropskim zemljama, poput Velike Britanije, gde se pokazalo da u ovakvim uslovima radnici zapravo rade više za manje vremena, da ređe idu na bolovanja, ali i da su lojalniji poslodavcu.

Takođe, poslodavci koji nude četvorodnevnu radnju nedelju lakše pronalaze i nove radnike, što je u aktuelnoj situaciji, koju odlikuje deficit kadrova u automobilskoj industriji, velika prednost.

Sporazum sindikata i Lamborghinija deo je šireg ponovnog pregovaranja o okvirnom ugovoru koji se koristi za radnike proizvođača automobila, podružnice nemačkog Volkswagena koji takođe uključuje 500 novih radnih mesta, povećanje godišnjih plata i dalje beneficije za rad.

  • SABRINA

    7.12.2023 #1 Author

    Eto..kada može jedan Lamborgini, što ne bi moglo i kod nas.

    Odgovori

  • Emilija

    7.12.2023 #2 Author

    Sjajno

    Odgovori

  • DASHA

    11.12.2023 #3 Author

    Normalno da ce pre naci radnike ako nude cetvorodnevnu radnu nedelju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...