planirani početak programa u novembru

Mađarska izdvaja 156 miliona evra za promociju e-mobilnosti

AutomobiliEULifestyle

25.10.2023 18:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Mađarska izdvaja 156 miliona evra za promociju e-mobilnosti Mađarska izdvaja 156 miliona evra za promociju e-mobilnosti
Mađarska vlada planira da u novembru pokrene program vredan 60 milijardi forinti (156 miliona evra) za promociju elektromobilnosti. On uključuje infrastrukturu za brzo punjenje... Mađarska izdvaja 156 miliona evra za promociju e-mobilnosti

Mađarska vlada planira da u novembru pokrene program vredan 60 milijardi forinti (156 miliona evra) za promociju elektromobilnosti. On uključuje infrastrukturu za brzo punjenje sa jedne i subvencije za komercijalne kupce s druge strane.

Kako je najavio ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto, polovina budžeta će biti iskorišćena za izgradnju 170 novih punionica velikog kapaciteta duž najprometnijih puteva u naredne dve i po godine, prenosi Electrive.

Ostalih 30 milijardi forinti biće iskorišćeno da kompanijama kao što su samostalni trgovci, taksi i provajderi za deljenje automobila, dobiju priliku da kupuju električna vozila po „sniženoj ceni“.

Subvenije za obe komponente imaju budžet od po 78 miliona evra. Na 170 stanica za punjenje, ovo odgovara subvenciji od nešto više od 458.000 evra po stanici, iako nije precizirano da li „stanica“ odgovara jednom stubu ili lokaciji sa više stubova za punjenje. U slučaju subvencije za vozila, međutim, nije precizirano koliki će biti popust po vozilu, niti koliko vozila može imati koristi od subvencije.

Sijarto kaže da je obavestio predsednika BYD-a o planiranoj subvenciji. Kineska auto-kompanija BYD već nekoliko godina vodi fabriku električnih autobusa u zemlji, a tek pre nekoliko dana počeo je da prodaje svoje električne automobile u Mađarskoj.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...