male plate i loši uslovi rada

Manjak radne snage u EU

EU

29.6.2023 14:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Manjak radne snage u EU Manjak radne snage u EU
Nedostatak radne snage u Evropskoj uniji sve je veći, ali je to više posledica malih plata i loših uslova rada nego nedovoljnih kvalifikacija radnika,... Manjak radne snage u EU

Nedostatak radne snage u Evropskoj uniji sve je veći, ali je to više posledica malih plata i loših uslova rada nego nedovoljnih kvalifikacija radnika, navodi se u novoj studiji Instituta evropskih sindikata (ETUI).

Evropske ekonomije relativno su dobro prošle kroz panedmiju covida ali, kako se navodi u studiji, jasno je vidljiv nedostatak radne snage za poslove koji su relativno slabo plaćeni. Taj nedostatak je veći u sektorima koji nužno ne zahtevaju veće veštine, prenosi Beta.

„Ogroman nedostatak radnika nije samo pitanje veština… Problem je naći ljude koji su voljni da rade naporne poslove za tako malu platu i pod tako lošim uslovima“, rekao je istraživač ETUI i autor studije Vauter Cvizen (Wouter Zwysen).

Uprkos tome, prema rečima istraživača ETUI, u razgovorima na nivou EU dominiraju narativi o neusklađenosti veština u kontekstu digitalnog i zelenog rasta, kao i o potrebi da se podstaknu mobilnost i migracija radne snage.

Nalazi istraživanja ukazuju na potrebu da se poveća kolektivno ugovaranje i poboljšaju plate i uslovi rada, kao i veštine radnika, ako Evropa želi da stavi tačku na nedostatak radne snage.

Kancelarije
Foto: Unsplash.com

Predstavnici evropskih sindikata već su ukazali na činjenicu da su u 2022. godini realne zarade u polovini članica EU pale uprkos rastu realnog profita.

Autor studije navodi da oskudno tržište rada može da otvori mogućnosti radnicima i promeni odnos snaga. Naime, tržište rada dugo je favorizovalo poslodavce pod pritiskom finansijskih tržišta, smanjenja zaštite radnika, digitalizacije i globalizacije.

Prema rečima autora studije, u aktuelnoj krizi moraju se podržati i radnici i kompanije, ali je važno da se iskoristi prilika da se poboljša život radnika, a ne da se oni drže u lošim uslovima i sa malim platama.

Od ključnog je značaja da se obezbedi da su u ponudama za posao uslovi za radnike dovoljno dobri da im omoguće dostojanstven život, što će zauzvrat privući više radnika.

Fer uslovi rada već su u Evropskom stubu socijalnih prava i Povelji osnovnih prava, a radno vreme je regulisano direktivom.

Značajno unapređenje, smatra Cvizen, mogla bi da donese direktiva o minimalnoj zaradi, posebno kroz uvođenje kolektivnog pregovaranja za sve radnike.

„Kolektivni ugovori između radnika i poslodavaca nude najbolji način za obuku radnika i obezbeđenje poštenih uslova rada“, zaključio je istraživač ETUI.

ETUI je nezavisni istraživački i centar za obuku Evropske konfederacije sindikata (ETUC).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.