Teška finansijska situacija posle pandemije korona virusa

Nelikvidnost preti nemačkim bolnicama

EUU fokusu

12.10.2023 09:13 Autor: Vladimir Jokanović 1

Nelikvidnost preti nemačkim bolnicama Nelikvidnost preti nemačkim bolnicama
Sve više bolnica u Nemačkoj posrće pod finansijskim pritiskom i preti im talas nelikvidnosti, upozorilo je nacionalno bolničko udruženje (DKG). Nelikvidnost je od novembra... Nelikvidnost preti nemačkim bolnicama

Sve više bolnica u Nemačkoj posrće pod finansijskim pritiskom i preti im talas nelikvidnosti, upozorilo je nacionalno bolničko udruženje (DKG). Nelikvidnost je od novembra prijavilo 26 uprava koje vode ukupno 34 bolnice, a taj broj bi verovatno bio veći da lokalne zajednice nisu pomogle novcem u nekoliko slučajeva.

DKG upozorava da je pitanje da li će bolnice opstati do sledeće reforme, jer je situacija sve gora, budući da raste razlika između troškova i prihoda. Nelikvidnost do sada uglavnom nije značila zatvaranje bolnica, ali mnoge su se našle u velikim problemima, prenosi Seebiz.

Prema ovogodišnjem istraživanju konsultantske kuće Roland Berger, više od 600 najvećih nemačkih bolnica posluje sa gubitkom. Ministarstvo zdravlja navelo je da u Evropi jedino Austrija izdvaja više novca po glavi stanovnika za bolnice od Nemačke. Ministarstvo takođe ističe da u zemlji ima više od 1.700 bolnica i klinika, najviše u Evropi.

Prema oceni Ministarstva, mnoge bolnice više nisu ekonomski isplative, pa stručnjaci predviđaju da će, bez reforme sistema, do 2030. godine svaka četvrta otići u stečaj. Bolnice verovatno ne bi nestale, nego bi ih preuzeli privatnici koji bi svoje delatnosti usmeriti samo na visokoprofitabilne zahvate.

Prethodna reforma nemačkog bolničkog sistema izvršena je pre 20 godina, kada je vlada zbog ekspanzije troškova, uvela fiksne tarife prema kategorizovanim dijagnozama. Time su bolnice dobile podsticaj da prime što više pacijenata, jer su plaćanja koja bolnice dobijaju fiksna bez obzira na to koliko dugo pacijent boravi na lečenju.

Istovrmeno, broj bolničkih kreveta pao je za više od četvrtine, na 480.000, dok je broj lečenja od 1991. do 2019. godine porastao sa 14,5 na više od 19 miliona. Pandemijska ograničenja smanjila su broj prijema na manje od 17 miliona što je dramatično pogoršalo finansijsko stanje bolnica.

  • SHALIMAR

    12.10.2023 #1 Author

    Drzava je trebala da reaguje sto je do ovoga uopste i doslo…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...